Gdy kiedyś na Pinterest zobaczyłam takie miseczki, wiedziałam od razu, że je przygotuję. Pytanie tylko z czym... Pomysłów na "wypełnienie" miałam wiele, ale zwyciężyły maliny, które miałam w zamrażarce. W połączeniu z miętą były rewelacyjne! Dopełnieniem była gorzka czekolada od Lidl Polska, która dozowała nam powstałą słodycz.
Jeśli natomiast nie macie ochoty na żadne kulinarne eksperymenty dotyczące nadzienia, to śmiało możecie przygotować same miseczki, napełnić cząstkami świeżych owoców i udekorować kleksem bitej śmietany. Gdy tylko na rynku pojawi się więcej sezonowych smakołyków, na pewno właśnie takie zrobię.
Składniki na 12 sztuk:
2 duże banany
½ szklanki płatków jaglanych
1 niepełna szklanka płatków owsianych
½ szklanki płatków jęczmiennych
4 łyżki miodu
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki kokosu
2 łyżki rodzynek
½ tabliczki czekolady deserowej z dużą zawartością kakao np Bellarom od Lidl Polska
Masło do wysmarowania formy
Kilka dużych listków mięty
2 łyżeczki żelatyny
Banany miksujemy z miodem, dodajemy płatki owsiane, jaglane oraz jęczmienne. Żurawinę, rodzynki, orzechy oraz czekoladę drobno siekamy. Pozostawiamy ok ⅓ posiekanej czekolady, a pozostałe składniki wraz z kokosem i pestkami dyni dodajemy do masy. Dokładnie wyrabiamy. Masłem natłuszczamy formę na muffinki i dłońmi wylepiamy każdy otwór formując kształt koszyczka. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C. Delikatnie wyciągamy z formy i studzimy.
Jeśli natomiast nie macie ochoty na żadne kulinarne eksperymenty dotyczące nadzienia, to śmiało możecie przygotować same miseczki, napełnić cząstkami świeżych owoców i udekorować kleksem bitej śmietany. Gdy tylko na rynku pojawi się więcej sezonowych smakołyków, na pewno właśnie takie zrobię.
Składniki na 12 sztuk:
2 duże banany
½ szklanki płatków jaglanych
1 niepełna szklanka płatków owsianych
½ szklanki płatków jęczmiennych
4 łyżki miodu
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki kokosu
2 łyżki rodzynek
½ tabliczki czekolady deserowej z dużą zawartością kakao np Bellarom od Lidl Polska
Masło do wysmarowania formy
Nadzienie:
250g jogurtu
naturalnegoKilka dużych listków mięty
2 łyżeczki żelatyny
Sposób
przygotowania:
Banany miksujemy z miodem, dodajemy płatki owsiane, jaglane oraz jęczmienne. Żurawinę, rodzynki, orzechy oraz czekoladę drobno siekamy. Pozostawiamy ok ⅓ posiekanej czekolady, a pozostałe składniki wraz z kokosem i pestkami dyni dodajemy do masy. Dokładnie wyrabiamy. Masłem natłuszczamy formę na muffinki i dłońmi wylepiamy każdy otwór formując kształt koszyczka. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C. Delikatnie wyciągamy z formy i studzimy.
Nadzienie:
Maliny wraz
z cukrem i listkami mięty przekładamy do garnka najlepiej z nieprzywierającym
dnem. Mieszamy aż do zagotowania. Miksujemy. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej
wody, a następnie rozpuszczamy dodając do niej mus malinowy. Jogurt hartujemy
odrobiną owoców, wlewamy do reszty. Dodajemy roztopioną żelatynę, studzimy. Lekko
zgęstniałą masą napełniamy miseczki i dekorujemy pozostałą czekoladą oraz
listkami mięty. Odstawiamy w chłodne miejsce jeszcze na kilka godzin.
piękne miseczki, świetnie wyglądają :) Krem musi być rewelacyjny, mięta maliny- moje smaki :)
OdpowiedzUsuńJolu tylko fakt, że nie wypada, powstrzymał mnie przed zjedzeniem kilku na raz :D
UsuńRewelacyjne! Ale to już wiesz ;)
OdpowiedzUsuńcudne te miseczki, też kiedyś robiłam i na pewno powtórzę :D
OdpowiedzUsuń