Czasem warto wyjść na świeże powietrze i pochodzić po łąkach i polach. Choćby po to, by zerwać i przynieść do domu lekko kwaskowe, ale smaczne liście szczawiu.
Będąc młodą dziewczyną pamiętam jak chodziłyśmy z koleżankami na spacery, a rosnący szczw zjadaliśmy bez mycia. Nikt nie zwracał na to uwagi. Nie to, co teraz... Zresztą, co tu dużo gadać. Sama po sobie widzę, jak przerażają mnie niektóre zachowania moich synów. Dziś np młodszy zaczął jeść żwirek, a ja niewiele brakło, a wyszłabym z siebie i stanęła obok... A kto by się tym kiedyś przejmował :D
Wracając jednak do zupy, to jakiś czas temu już jedną robiłam. Wtedy jednak ziemniak był bardziej wysunięty na pierwszy plan. Dziś postarałam się, by czuć było aromat wędzonego żeberka i nieskromnie powiem, że mi to bardzo dobrze wyszło :P
Składniki dla 4 osób:
Będąc młodą dziewczyną pamiętam jak chodziłyśmy z koleżankami na spacery, a rosnący szczw zjadaliśmy bez mycia. Nikt nie zwracał na to uwagi. Nie to, co teraz... Zresztą, co tu dużo gadać. Sama po sobie widzę, jak przerażają mnie niektóre zachowania moich synów. Dziś np młodszy zaczął jeść żwirek, a ja niewiele brakło, a wyszłabym z siebie i stanęła obok... A kto by się tym kiedyś przejmował :D
Wracając jednak do zupy, to jakiś czas temu już jedną robiłam. Wtedy jednak ziemniak był bardziej wysunięty na pierwszy plan. Dziś postarałam się, by czuć było aromat wędzonego żeberka i nieskromnie powiem, że mi to bardzo dobrze wyszło :P
Składniki dla 4 osób:
½ kg
wędzonych żeberek
700ml wody
1 marchewka
1 pietruszka
Mały kawałek
selera
1 większy
ząbek czosnku
Ok 100g
liści szczawiu
4 ziemniaki
100ml
słodkiej śmietanki 30%
Sól, pieprze
do smaku
1 łyżka
masła np. klarowanego
Jajka na
twardo do podania
Sposób
przygotowania w Tefal Companion:
W misie
urządzenia umieszczamy najpierw nóż ultra blade (przyda się w dalszej części
gotowania), a następnie wędzone żeberko oraz warzywa: marchewkę, pietruszkę,
selera, ziemniaki oraz czosnek. Zalewamy wodą, ustawiamy temperaturę 100⁰C, czas 45minut.
Szczaw płuczemy pod bieżącą wodą,
osuszamy na sicie, a następnie papierowym ręczniku. Przesmażamy na rozgrzanym
maśle tylko do utraty sprężystości.
Z ugotowanego wywaru wyjmujemy
żeberko, obieramy z mięsa, połowę dodajemy do wywaru. Dorzucamy także szczaw. Włączamy
Companiona na 5 minut, prędkość 8, temperatura 80⁰C. Do odmierzonej ilości
śmietanki dodajemy odrobinę zupy, hartujemy i wlewamy do reszty. Doprawiamy
solą oraz pieprzem. Włączamy program raz jeszcze na prędkość 3, temperaturę
80⁰C i czas 1 minuta. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i odrobiną
wędzonego żeberka.
Sposób przygotowania tradycyjny:
Żeberko oraz pokrojone drobno
warzywa zalewamy wodą. Gotujemy ok 45 minut pod częściowym przykryciem.
Szczaw płuczemy pod bieżącą wodą,
osuszamy na sicie, a następnie papierowym ręczniku. Przesmażamy na rozgrzanym
maśle tylko do utraty sprężystości.
Z ugotowanego wywaru wyjmujemy
żeberko, obieramy z mięsa, połowę dodajemy do wywaru. Dorzucamy także szczaw.
Gotujemy ponownie przez ok 5 minut, po czym miksujemy na gładki krem. Do
odmierzonej ilości śmietanki dodajemy odrobinę zupy, hartujemy i wlewamy do
reszty. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok minutę.
Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i odrobiną wędzonego żeberka.
Krem to po prostu zupa, nie? :) Pewnie czuć ten pyszny posmak wędzonki, mmmm! Jadłbym!
OdpowiedzUsuńZupa, w której wszystko jest zmiksowane :)Na takie mówi się właśnie krem ;) Wędzonkę czuć,a jej dodatek w postaci mięska jest naprawdę super! Polecam :)
UsuńWspaniale wygląda:)Jutro gotuję:))
OdpowiedzUsuńWspaniale, że ją przygotujesz ;) Czekam na zdjęcie i opinię po konsumpcji ;) Pozdrawiam Gosiu :*
Usuńw takiej wersji szczawiówka jest jeszcze bardziej atrakcyjna :)
OdpowiedzUsuńA jaka pyszna :)
UsuńSmacznie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuń