Znacie na pewno pomysł na sałatkę z zupek chińskich. Sama zresztą mam tu przepis na blogu dodany gdzieś na samym początku. Wstyd się przyznać, ale była to jedna z moich ulubionych sałatek- do czasu aż nie zdałam sobie sprawy z tego, ile świństwa jest w "sproszkowanych" zupkach.
Pomyślałam jednak, że skoro tak mi smakuje, to czemu jej nie zmodyfikować..? Tak w głowie zrodził się pomysł na to, by zamiast proszku dodawanego do zupek użyć po prostu bulionu. Nie popełnicie też żadnej zbrodni, jeśli makaron zalejecie po prostu rosołem- pozostałym np z dnia wcześniejszego (tak, tak, wtedy nie zrobicie już pomidorowej :D ) Czasem w większych sklepach można dostać opakowanie samego makaronu Wonton, nawet w Biedronce mi się raz takie rzuciły w oczy, ale jeśli nie kupicie, to użyjcie makaronu z gotowych zupek.
Składniki:
lub 3 dowolne
opakowania zupek chińskich z makaronem
700ml bulionu warzywnego
Pomyślałam jednak, że skoro tak mi smakuje, to czemu jej nie zmodyfikować..? Tak w głowie zrodził się pomysł na to, by zamiast proszku dodawanego do zupek użyć po prostu bulionu. Nie popełnicie też żadnej zbrodni, jeśli makaron zalejecie po prostu rosołem- pozostałym np z dnia wcześniejszego (tak, tak, wtedy nie zrobicie już pomidorowej :D ) Czasem w większych sklepach można dostać opakowanie samego makaronu Wonton, nawet w Biedronce mi się raz takie rzuciły w oczy, ale jeśli nie kupicie, to użyjcie makaronu z gotowych zupek.
Składniki:
700ml bulionu warzywnego
2 piersi z
kurczaka
1 większy
słoik marynowanej papryki
1 puszka
kukurydzy
2 pęczki
szczypiorku lub jeden większy
4 łyżki
majonezu
2 łyżki
oleju
1 łyżeczka
przyprawy Kebab-gyros
Sól, pieprz
do smaku
Sposób
przygotowania:
Makaron z
zupek chińskich kruszymy i zalewamy gorącym bulionem. Pozostawiamy do
napęcznienia i przestudzenia, co jakiś czas mieszając. Filety drobiowe myjemy,
kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor z dodatkiem oleju i przyprawy
Kebab-gyros. Studzimy. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy.
Kukurydzę przelewamy zimną wodą i dobrze odsączamy z jej nadmiaru. Wszystkie te
składniki dodajemy do makaronu, łączymy z majonezem i doprawiamy do smaku solą
oraz pieprzem.
Sałatkę
(każdą jedną) możemy podać w salaterce, porcjując np. do malutkich słoiczków
tak, by każdy miał swój obok siebie oraz napełnić nią upieczone z ciasta
francuskiego rurki i postawić na stole jako przekąskę.
Fajna ta sałatka.
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń