Nastała niedziela. Cały wczorajszy dzień zleciał nie wiadomo kiedy i nawet nie byłam w stanie podzielić się z Wami przepisem na to ciacho. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je jeszcze dziś. To tylko chwila roboty, no może dwie ;) Ale mi, z Tefal Companion robota idzie tak łatwo, że aż się chce! Bardzo się chce 💗
Ciasta rabarbarowe kojarzą mi się ze Śp. Ciocią, podobnie zresztą jak zupa szczawiowa.
Wielkie liście owoców rosły niemal przy domu. Pamiętam jak nie raz urywaliśmy i jedliśmy maczając końcówkę rabarbaru w cukrze :) Rarytasy! Muszę pomyśleć nad własną uprawą, bo dostępu do takiego już nie mam, pozostaje jedynie sklep.
Póki co zapraszam na ciasto, delikatne, wilgotne i nie za słodkie :)
Składniki na blaszkę 28x19cm
Ciasta rabarbarowe kojarzą mi się ze Śp. Ciocią, podobnie zresztą jak zupa szczawiowa.
Wielkie liście owoców rosły niemal przy domu. Pamiętam jak nie raz urywaliśmy i jedliśmy maczając końcówkę rabarbaru w cukrze :) Rarytasy! Muszę pomyśleć nad własną uprawą, bo dostępu do takiego już nie mam, pozostaje jedynie sklep.
Póki co zapraszam na ciasto, delikatne, wilgotne i nie za słodkie :)
Składniki na blaszkę 28x19cm
Kruche ciasto:
200g mąki
100g masła
150g cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Ucierane:
2 jajka
250ml maślanki
½ szklanki
oleju rzepakowego
350g mąki
pszennej (m/w dwie szklanki)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
125g cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g płatków migdałów
3 duże łodygi rabarbaru
Sposób przygotowania w Tefal
Companion:
Kruche ciasto- składniki wrzucamy
do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Ustawiamy prędkość 10 na 30 sekund.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i chowamy do zamrażarki.
Ucierane- jajka, maślankę oraz
cukry przekładamy do misy z nożem do ubijania. Ustawiamy prędkość 6, czas 1
minuta. Po tym czasie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ponownie
uruchamiamy urządzenie na 30 sekund. Do wymieszanych składników dodajemy olej
rzepakowy i ostatni już raz włączamy program na 30 sekund przy obrotach 4.
W międzyczasie rabarbar obieramy i
drobno kroimy.
Przygotowanie- 1 część kruchego
ciasta wałkujemy na rozłożonym papierze do pieczenia na wielkość blaszki.
Przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Wylewamy ciasto ucierane, układamy
rabarbar, posypujemy migdałami i startą drugą częścią kruchego ciasta. Pieczemy
ok 1 godzinę w temp. 180⁰C (do suchego patyczka). Studzimy na kracie,
posypujemy cukrem pudrem.
Sposób przygotowania tradycyjny:
Składniki na kruche ciasto siekamy
i zagniatamy. Dzielimy na dwie części i chowamy do zamrażarki.
Ucierane- jajka, maślankę, cukier
kryształ oraz waniliowy miksujemy na średnich obrotach przez ok 2 minuty. Mąkę
przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do ciasta i mieszamy
na wolnych obrotach. Na końcu stopniowo wlewamy olej. Dalej, postępujemy jak
wyżej.
niezwykle apetycznie się to Twoje ciacho prezentuje :)
OdpowiedzUsuńZ ogromną przyjemnością bym skosztowała. Wygląda obłędnie, dokładnie tak jak lubię :) Pyszności na talerzu :)
OdpowiedzUsuńCo prawda jestem na diecie bezglutenowej, ale ciasto wygląda naprawdę pysznie :) Rabarbar jest świetnym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńMniam! Smaki dzieciństwa! Klaudia J
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń