Cała moja Rodzina uwielbia serniki, ale nie piekę ich zbyt często, bo jest tyle rzeczy które chcę jeszcze wypróbować, że na nie brakuje mi czasu... no i kto by to wszystko wtedy jadł?
Ten sernik przygotowałam na święta. Nie piekłam dużo, postawiłam więc na klasykę.
Przygotowany na kruchym cieście, według przepisu Teściowej. Delikatnie tylko zmodyfikowany o dodatkowe dwa białka w masie serowej, dzięki czemu sernik jest bardziej pulchny i wilgotny.
Beza na wierzchu i chrupiąca kruszonka są dopełnieniem całości.
Sernik to takie ciasto, które sprawdzi się zawsze. Czy są to święta, urodziny, imieniny czy po prostu niedzielne spotkanie z najbliższymi przy kawie. Jeśli nie masz więc pomysłu na ciasto na jutro, wykorzystaj ten przepis. Pamiętajcie, że serniki najlepiej kroją się i smakują dzień po upieczeniu. Jeśli więc dziś upieczecie, na jutro będzie idealny :)
Składniki na blaszkę o wym. ok 28x40cm
Ten sernik przygotowałam na święta. Nie piekłam dużo, postawiłam więc na klasykę.
Przygotowany na kruchym cieście, według przepisu Teściowej. Delikatnie tylko zmodyfikowany o dodatkowe dwa białka w masie serowej, dzięki czemu sernik jest bardziej pulchny i wilgotny.
Beza na wierzchu i chrupiąca kruszonka są dopełnieniem całości.
Sernik to takie ciasto, które sprawdzi się zawsze. Czy są to święta, urodziny, imieniny czy po prostu niedzielne spotkanie z najbliższymi przy kawie. Jeśli nie masz więc pomysłu na ciasto na jutro, wykorzystaj ten przepis. Pamiętajcie, że serniki najlepiej kroją się i smakują dzień po upieczeniu. Jeśli więc dziś upieczecie, na jutro będzie idealny :)
Składniki na blaszkę o wym. ok 28x40cm
ok 500g mąki
5 żółtek
250g masła
lub margaryny
szczypta
soli
3 łyżeczki
proszku do pieczenia
2 łyżki
cukru pudru
Sernik:
1 kg
potrójnie zmielonego białego sera
2 jajka
2 białka
2 budynie
śmietankowe
1 szklanka
cukru kryształu
1 kostka
masła
Piana:
5 białek
szczypta
soli
1 szklanka
cukru kryształu
Dodatkowo:
1 duża
puszka brzoskwiń
Sposób
przygotowania:
Składniki na
ciasto posiekać i zagnieść, odłożyć 2/3 do lodówki, a 1/3 do zamrażarki.
Zmielony ser
łączymy mikserem z miękkim masłem, cukrem, sproszkowanymi budyniami oraz
jajkami. Dwa białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie, łyżką mieszamy z
masą serową.
2/3
schłodzonego ciasta wylepiamy spód i boki formy. Nakłuwamy widelcem, wylewamy
masę serową. Układamy pokrojone drobno brzoskwinie, na wierzch dajemy pianę
ubitą z 5 białek ze szczyptą soli i szklanką cukru, a na końcu ścieramy
pozostałą, mrożoną 1/3 ciasta. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180st C
piekarnika na 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160st C i
pozostawiamy sernik jeszcze przez 55 minut. W trakcie możemy go przykryć folią
aluminiową, co zapobiegnie przypaleniu. Studzimy w uchylonym piekarniku
najlepiej całą noc, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Oj, piękny!
OdpowiedzUsuńJak nie lubię sernikó, tak mnie z samego ranka skusiłaś!
;)
Dla takich rzeczy warto żyć:)
OdpowiedzUsuń