Lubicie brokuły? Ja tak, ale zdecydowanie bardziej wolę jak są czymś okraszone. Postanowiłam więc, że dla odmiany przygotuję sos serowy w moim nowym przyjacielu Tefal Cuisine Companion.
Uniknęłam w ten sposób stania nad nim z łyżką i mieszania, by się przypadkiem nie przypaliło... co zazwyczaj i tak kończy się lekko "przyrumienionym" naczyniem... Tutaj poszło szybko, bo tylko wrzuciłam wszystko do misy i sprawnie, bo w czasie kiedy sos się robił, ja mogłam wypić kawę. I to dosłownie, bo i chłopaki pozwolili ;)
Taki sos serowy to nie tylko świetny dodatek do warzyw, ale też mięs, ryb czy zapiekanek, bo fajnie łączy ze sobą każdą warstwę.
Możecie również modyfikować jego smak począwszy od rodzaju sera (choć tu skłaniam się raczej do twardych typu cheddar, gouda, a zdecydowanie odradzam sery wędzone, bo ich smak później jest hm... gorzkawy i o mało ciekawym zapachu :D ), możecie też dorzucić troszkę czosnku, świeżych lub suszonych ziół czy drobniutko posiekanej małej cebulki. Prawda jest jednak taka, że mi najbardziej smakuje właśnie z odrobiną czosnku i taki najchętniej przygotowuję.
Składniki:
3 łyżeczki masła
Ser ścieramy na tarce o małych
oczkach, czosnek przepuszczamy przez praskę. W rondelku, najlepiej o grubym
dnie rozpuszczamy masło. Do całkowicie stopionego dodajemy mąkę, mieszamy, by
nie było grudek. Powoli dolewamy mleko, przyprawy, czosnek i ser. Cały czas
mieszając doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Podajemy od razu na
ciepło.
Uniknęłam w ten sposób stania nad nim z łyżką i mieszania, by się przypadkiem nie przypaliło... co zazwyczaj i tak kończy się lekko "przyrumienionym" naczyniem... Tutaj poszło szybko, bo tylko wrzuciłam wszystko do misy i sprawnie, bo w czasie kiedy sos się robił, ja mogłam wypić kawę. I to dosłownie, bo i chłopaki pozwolili ;)
Taki sos serowy to nie tylko świetny dodatek do warzyw, ale też mięs, ryb czy zapiekanek, bo fajnie łączy ze sobą każdą warstwę.
Możecie również modyfikować jego smak począwszy od rodzaju sera (choć tu skłaniam się raczej do twardych typu cheddar, gouda, a zdecydowanie odradzam sery wędzone, bo ich smak później jest hm... gorzkawy i o mało ciekawym zapachu :D ), możecie też dorzucić troszkę czosnku, świeżych lub suszonych ziół czy drobniutko posiekanej małej cebulki. Prawda jest jednak taka, że mi najbardziej smakuje właśnie z odrobiną czosnku i taki najchętniej przygotowuję.
Składniki:
2 płaskie łyżki mąki
300ml mleka
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta pieprzu cayenne
1 ząbek czosnku
200g sera żółtego typu cheddar lub gouda
Sposób przygotowania w Tefal CC:
W misie umieszczamy ostrze ULTRA
BLADE, dodajemy kawałki sera żółtego oraz czosnku. Zamykamy pokrywę i siekamy
na 12 obrotach przez 40 sekund. Po zatrzymaniu wyciągamy ostrze i zakładamy
mieszadło, dodajemy pozostałe składniki: masło, mleko, przyprawy oraz mąkę.
Ustawiamy czas na 8 minut, temperaturę 75⁰C i prędkość 5. Jeśli po tym czasie
nasz sos wydaje się nam mało gęsty, ponownie uruchamiamy sprzęt, tym razem na 2
minuty, 90⁰C i prędkość 4. Podajemy od razu na
ciepło.
Tradycyjny sposób przygotowania:
ja zawsze brokuły podaję z sosem czosnkowym ale muszę wypróbować Twoją wersję :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, jest zupełnie inna :)
Usuń