Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 25 maja 2017

Pasztet w kruchym cieście

Swego czasu na blogu pojawił się wpis na pasztet z jajkiem. Idąc tym tropem, na święta przygotowałam całkiem podobną wersję, tyle tylko że otuloną kruchym ciastem. Bałam się, że krojenie to będzie jedna wielka męka, ale przy plastrach na półmisek (chciałam takie centymetrowe) dość nie było takiego problemu.
By pasztet miał charakter bardziej świąteczny, w masę mięsną włożyłam jajka gotowane na twardo, ale w ciągu roku możecie je pominąć lub zastąpić, np. suszonymi pomidorami. Możliwości jest wiele!



Składniki na kruche ciasto:
 
30 dag mąki
3 żółtka
szczypta soli
15 dag masła
 2 łyżki śmietany

Składniki na pasztet:

750g gotowanego mięsa z kurczaka
2 gotowane marchewki
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

Dodatkowo:

4 duże jajka na twardo
1 mały słoiczek marynowanych podgrzybków

Sposób przygotowania:

Ciasto- mąkę przesiać, posiekać z pozostałymi składnikami i zagnieść. 2/3 schować do lodówki, a 1/3 do zamrażarki.
Pasztet- mięso wraz z cebulą i czosnkiem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy.
Jajka na twardo obieramy.

2/3 ciasta z lodówki wałkujemy na grubość ok ½cm. Wykładamy nim spód oraz boki keksówki o wymiarach ok 9x20cm. Dziurkujemy widelcem. Wykładamy do środka połowę pasztetu, układamy jajka oraz grzybki i pokrywamy pozostałym pasztetem. Na wierzchu układamy rozwałkowane pozostałe kruche ciasto, a następnie dziurkujemy wierzch.
Pasztet pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180st C.



2 komentarze:

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)