Swego czasu na blogu pojawił się wpis na pasztet z jajkiem. Idąc tym tropem, na święta przygotowałam całkiem podobną wersję, tyle tylko że otuloną kruchym ciastem. Bałam się, że krojenie to będzie jedna wielka męka, ale przy plastrach na półmisek (chciałam takie centymetrowe) dość nie było takiego problemu.
By pasztet miał charakter bardziej świąteczny, w masę mięsną włożyłam jajka gotowane na twardo, ale w ciągu roku możecie je pominąć lub zastąpić, np. suszonymi pomidorami. Możliwości jest wiele!
Składniki na kruche ciasto:
By pasztet miał charakter bardziej świąteczny, w masę mięsną włożyłam jajka gotowane na twardo, ale w ciągu roku możecie je pominąć lub zastąpić, np. suszonymi pomidorami. Możliwości jest wiele!
Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki
3 żółtka
szczypta
soli
15 dag masła
2 łyżki śmietany
Składniki na
pasztet:
750g
gotowanego mięsa z kurczaka
2 gotowane
marchewki
2 ząbki
czosnku
1 cebula
2 jajka
2 łyżki
bułki tartej
sól, pieprz
Dodatkowo:
4 duże jajka
na twardo
1 mały
słoiczek marynowanych podgrzybków
Sposób
przygotowania:
Ciasto- mąkę
przesiać, posiekać z pozostałymi składnikami i zagnieść. 2/3 schować do
lodówki, a 1/3 do zamrażarki.
Pasztet-
mięso wraz z cebulą i czosnkiem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy
jajka, bułkę tartą oraz przyprawy.
Jajka na
twardo obieramy.
2/3 ciasta z
lodówki wałkujemy na grubość ok ½cm. Wykładamy nim spód oraz boki
keksówki o wymiarach ok 9x20cm. Dziurkujemy widelcem. Wykładamy do środka
połowę pasztetu, układamy jajka oraz grzybki i pokrywamy pozostałym pasztetem.
Na wierzchu układamy rozwałkowane pozostałe kruche ciasto, a następnie
dziurkujemy wierzch.
Pasztet pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180st C.
z tą skórką ciasta to dopiero pomysł :)
OdpowiedzUsuńZamiast chleba :D
OdpowiedzUsuń