Dla Was mam za to przepis na ciasto kakaowe z gotowaną masą sernikową, które przygotowałam na przyjazd znajomych z licealnych lat. Matko kiedy to było! Ostatnio widzieliśmy się jakieś 12 lat temu! Aż tyle! Każdy z nas się zmienił, ale chyba tylko na plus ;) Najważniejsze, że całe spotkanie było właśnie jak za starych dobrych czasów, tylko szkoda, że tak krótkie. Gosia, Tomek zapraszam ponownie jak tylko będziecie mieć taką możliwość :*
Bo wiecie Kochani, jak ktoś je i chwali, to jak sobie nie życzyć takich Gości 😜
Choć zdaję sobie sprawę, że z zachowania zawsze mieli dobre stopnie i chwalili pewnie też z grzeczności, bo słodkie to ciasto było, że łooo 😅
Składniki na blaszkę 28x19cm
Ciasto kakaowe:
3 jajka
¾ szklanki cukru
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Masa serowa:
½kg gotowego sera z wiaderka
130g cukru
100g masła
1 budyń śmietankowy
100ml mleka
50g płatków migdałów
Masa śmietanowa:
400ml śmietany 30%
5 łyżek cukru pudru
1 op. śmietan-fix
Dodatkowo:
Ok 100g ciemnych herbatników
200g masy krówkowej
4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
½ tabliczka mlecznej czekolady
3 łyżki posiekanych płatków migdałów
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Biszkopt- Białka oddzielamy i ubijamy
ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka.
Następnie dodajemy przesiane przez sito mąki, kakao i proszek do pieczenia.
Mieszamy powoli i w jednym kierunku. Gotową masę przelewamy na formę wyłożoną
na spodzie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i
pieczemy ok 15-20 minut- do suchego patyczka. Studzimy.
Masa serowa:
Do rondelka przekładamy masło oraz
cukier i topimy na niewielkim ogniu. Ser łączymy z jajkami i dodajemy do
reszty. W mleku mieszamy budyń śmietankowy, wlewamy do gotującego sera i
mieszamy ok minutę. Gdy zestawimy z ognia, mieszamy z płatkami migdałów i
delikatnie przestudzony krem wylewamy na biszkopt posmarowany masą krówkową.
Od razu układamy herbatniki i smarujemy
je konfiturą z czarnych porzeczek.
Masa śmietanowa:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na
sztywno ze śmietanfixem, a następnie z cukrem pudrem. Wykładamy na posmarowane
konfiturą herbatniki.
Posypujemy posiekanymi bakaliami i
polewamy cieniutkimi strumykami czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.