Pomysł na ciasto już jest, teraz więc czas na obiad, konkretny na dodatek, bo i pogoda się popsuła i co tu dużo mówić... trzeba dobrze zjeść i się zagrzać :)
Ja gulasze uwielbiam- choć z tymi z podrobów mam problem i jakąś taką wewnętrzną niechęć, by się w ogóle przełamać i spróbować, ale wszelkie wieprzowe z szynki czy łopatki mogę jeść naprawdę często. I nawet ich jakoś specjalnie nie urozmaicam, ale tym razem było inaczej, bo po raz pierwszy dodałam ciecierzycę, a zamiast zwykłego chleba podałam pieczone chlebki naan*. Na nie przepis już znajdziecie na blogu, więc nie będę go powtarzać. Za to na gulasz prędko zerknijcie, być może przygotujesz go jeszcze dziś...? Nie wiem jak u Was, ale u mnie pada i pada i końca nie widać, więc takie danie jest idealne!
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
1 cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
2 marchewki
150g ciecierzycy
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
350g pieczarek
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki mąki
750ml bulionu warzywno-mięsnego
Sól, pieprz do smaku
Natka pietruszki
Zioła do smaku: tymianek, bazylia
½ łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki
150ml mleczka kokosowego
Sposób przygotowania w Tefal Companion:
Cebulę kroimy na ćwiartki, wraz z
czosnkiem wkładamy do misy z załączonym ostrzem ultra blade i koszyczkiem,
który zmniejsza pole pracy. Siekamy na prędkości 12 przez 15 sekund. Wyjmujemy
koszyczek i ostrze, zakładamy mieszadło i dolewamy oleju. Włączamy na 5 minut,
prędkość 2 i temp. 85⁰C. Następnie dodajemy mięso pokrojone w niewielką kostkę
i wymieszane z mąką, talarki marchewki oraz bulion. Włączamy tryb slow cook na
40 minut. Po zakończonej pracy dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w
kawałki papryki, plastry pieczarek, przecier pomidorowy, namoczoną przez noc
ciecierzycę - chyba, że używamy konserwowej, to moczyć nie musimy;) oraz
przyprawy- delikatnie, później można doprawić J
Ponownie uruchamiamy program slow cook
na 40 minut. Jeśli po tym czasie mięsko jest dla nas za twarde- włączamy
program i sprawdzamy po np., 20 minutach czy nam już odpowiada. Mleczko
kokosowe mieszamy z odrobiną sosu z gulaszu i wlewamy do całości na 5 minut
przed końcem pracy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy na ciepło
np. z chlebkami naan lub bagietką.
Sposób przygotowania tradycyjny:
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy
posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do
zrumienienia. Dodajemy mięso pokrojone w mniejszą kostkę i obtoczone w mące,
pokrojoną w talarki marchewkę oraz bulion. Dusimy pod przykryciem ok 40 minut,
mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w
kawałki papryki, plastry pieczarek, przecier pomidorowy, namoczoną przez noc
ciecierzycę - chyba, że używamy konserwowej, to moczyć nie musimy;) oraz
przyprawy- delikatnie, później można doprawić. Dusimy nadal pod przykryciem
przez kolejne 40 minut lub dłużej- w zależności od kruchości mięsa i naszego
gustu.
Mleczko kokosowe mieszamy z odrobiną
sosu z gulaszu i wlewamy do całości na 5 minut przed końcem duszenia. Dodajemy
posiekaną natkę pietruszki i podajemy na ciepło np. z chlebkami naan lub
bagietką.
* Chlebki naan przygotowałam z przepisu podanego w linku- z tym, że bez dodatku czosnku i pietruszki.
wspaniałe cieciorkowe uzupełnienie :)
OdpowiedzUsuń