Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 28 września 2017

Pizzerinki z kurkami i jajkiem

Tamten tydzień obfitował u mnie w pieczone potrawy. Była tarta, pizza, zapiekanki i były pizzerinki. Właśnie te, które możecie niżej obejrzeć.
Nie mogło na nich zabraknąć kurek, bo uwielbiam je ogromnie, a jak kiedyś spróbowałam ich połączenia z jajkiem sadzonym, to w ogóle byłam w siódmym niebie... I choć samych grzybów pod dostatkiem, to u nas akurat kurek jest bardzo mało. Nawet nie udało się nic pomrozić. Mając jednak chęć na nie, nie miałam skrupułów, by je wykorzystać :)
Do przygotowania ich wykorzystałam także sos jasny uniwersalny od #lowicz. Użyłam go jako "podkład", bo wszelkie pomidorowe nijak mi tu do reszty nie pasowały.
Co wyszło mi- już widzicie, a teraz sami spróbujcie takiego połączenia i dajcie znać w komentarzu jak smakowało!

Składniki na 6 sztuk
 
Ciasto:
250ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
Ok 400g mąki + do podsypywania
3 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:
1 duża cebula
200g kurek
6 jajek
6 łyżek sosu jasnego uniwersalnego Łowicz
Pęczek szczypiorku
1 łyżka masła klarowanego
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

W połowie ciepłej wody mieszamy drożdże, cukier oraz 1 łyżkę mąki. Pozostawiamy  do wyrośnięcia na 15  minut. Po tym czasie dodajemy rozczyn do przesianej mąki, dodajemy pozostałą wodę oraz sól. Wyrabiamy przez 5 minut po czym dolewamy olej. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie na blacie (stolnicy) posypanej mąką. Salaterką o śr ok 12cm wykrajamy kółka, z resztek formujemy wałeczki i oblepiamy rant każdego koła. Smarujemy jasnym sosem uniwersalnym Łowicz.


Farsz:
Tłuszcz rozgrzewamy, wrzucamy posiekaną drobno cebulę i kurki. Doprawiamy szczyptą soli. Rumienimy. Nakładamy do każdej pizzerinki lekko dociskając po czym wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Pizzerinki pieczemy w rozgrzanym do 200⁰C piekarniku przez ok 12-15 minut. Podajemy na ciepło.
Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo!




2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.