Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 2 września 2017

Lody bananowe

Może i pogoda za oknem nie jest zbyt optymistyczna, ale jakby nie patrzeć jest już po wakacjach. Liście żółkną, w powietrzu co raz bardziej czuć jesień. By jeszcze trochę od niej uciec, polecam zrobić lody i zjeść jak nie same, to z pyszną ciepłą szarlotką, zrobioną z jabłek z przydomowego sadu. Kto takie posiada i może się podzielić...? Zrobimy zamianę na lody!


Składniki na ok 1 l lodów:

4 banany pokrojone na kawałki i mocno zmrożone
400ml słodkiej 30% śmietanki
4 kakaowe ciastka oreo

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Zmrożone cząstki bananów oraz ciastka wrzucamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Miksujemy je na prędkości 11 przez ok 1 minutę. Ostrze zmieniamy na ubijaczkę, dodajemy śmietankę i włączamy na 2 minuty przy prędkości 4. Jeśli chcemy lody bardziej zmrożone możemy je dodatkowo przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Pamiętajcie jednak o mieszaniu ich dość często. Gotowe lody podajemy np. w waflowych rożkach.


Sposób przygotowania tradycyjny:

Banany kruszymy za pomocą miksera z końcówką do kruszenia lodu. Jeśli nie posiadamy- używamy świeżych bananów i mocno je rozgniatamy np. widelcem. Do bananów mrożonych wlewamy śmietankę i ubijamy razem, jeśli mamy świeże-śmietankę ubijamy samą, a później łączymy z bananami i pokruszonymi ciastkami. Przekładamy do plastikowego pudełka, zamykamy i chowamy do zamrażarki aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W trakcie mrożenia możemy kilka razy przemieszać, co ułatwi ich późniejsze nabieranie. Gotowe lody podajemy np. w waflowych rożkach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.