Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 9 września 2017

Sernikowe lody jagodowe

Obawiałam się czy to w ogóle wyjdzie, ale! Udało się ;) 
Swego czasu kupiłam wiaderko sera z myślą o serniku na zimno. Czas uciekał, a sernika nie zrobiłam, zabrakło weny i pomysłu. Za to do głowy wpadł mi pomysł, by ten ser połączyć z jagodami, które w zamrażarce miały doczekać zimy. Co prawda, by nałożyć lody, trzeba je wyciągnąć jakieś pół godziny wcześniej z zamrażarki, ale jeśli przygotowujecie je "na już", to wystarczy je po kilku godzinach wyciągnąć, kiedy jeszcze do końca nie stwardnieją. Wtedy są idealne, kremowe i naprawdę smaczne!


Składniki na ok 2l lodów:

1kg sera (najlepiej użyć wiaderkowego)
1 szklanka cukru pudru
500ml śmietanki 30% lub 36%
150g jagód leśnych (mogą być borówki, ale ich kolor nie będzie już tak intensywny)
3 łyżki cukru kryształu
50ml zimnej wody
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania w Tefal Companion:
 
Jagody zasypujemy cukrem i stawiamy na małym ogniu. Cały czas mieszamy, by się nie przypaliły, aż do momentu puszczenia soku. Mąkę mieszamy z odmierzoną ilością wody, wlewamy do gotujących się jagód, mieszamy, a po minucie zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ser przekładamy do misy Companiona z ostrzem do wyrabiania. Dosypujemy połowę cukru i miksujemy 30 sekund (jeśli mamy zwykły twaróg, to miksujemy 1min, 30s) po czym przekładamy do innego naczynia. Misę myjemy i dokładnie suszymy. Zakładamy ubijaczkę, wlewamy śmietanę i ubijamy na prędkości 5 przez ok 3 minuty. (Musimy sprawdzać co ok 10 sekund, bo śmietana od różnych producentów różnie się ubija.) Dodajemy cukier i ubijamy jeszcze 15 sekund na prędkości 4.
Składniki łączymy ze sobą, dzielimy na dwie części. Jedną pozostawiamy, a drugą miksujemy na prędkości 6 przez 20 sekund z przestudzonymi jagodami. Nakładamy naprzemiennie do pojemników i chowamy do zamrażarki. Po ok 3 godzinach mieszamy i wstawiamy ponownie do mrożenia. Wyciągamy ok 30 minut przed podaniem.


Sposób przygotowania tradycyjny:

Jagody zasypujemy cukrem i stawiamy na małym ogniu. Cały czas mieszamy, by się nie przypaliły, aż do momentu puszczenia soku. Mąkę mieszamy z odmierzoną ilością wody, wlewamy do gotujących się jagód, mieszamy, a po minucie zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ser miksujemy z połową cukru . Jeśli posiadamy zwykły twaróg- uprzednio mielimy go 2 razy. Śmietanę ubijamy na sztywno z drugą połową cukru. Składniki łączymy ze sobą, dzielimy na dwie części. Jedną pozostawiamy, a drugą miksujemy z przestudzonymi jagodami. Nakładamy naprzemiennie do pojemników i chowamy do zamrażarki. Po ok 3 godzinach mieszamy i wstawiamy ponownie do mrożenia. Wyciągamy ok 30 minut przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.