Swego czasu kupiłam wiaderko sera z myślą o serniku na zimno. Czas uciekał, a sernika nie zrobiłam, zabrakło weny i pomysłu. Za to do głowy wpadł mi pomysł, by ten ser połączyć z jagodami, które w zamrażarce miały doczekać zimy. Co prawda, by nałożyć lody, trzeba je wyciągnąć jakieś pół godziny wcześniej z zamrażarki, ale jeśli przygotowujecie je "na już", to wystarczy je po kilku godzinach wyciągnąć, kiedy jeszcze do końca nie stwardnieją. Wtedy są idealne, kremowe i naprawdę smaczne!
Składniki na ok 2l lodów:
1kg sera (najlepiej użyć wiaderkowego)
1 szklanka cukru pudru
500ml śmietanki 30% lub 36%
150g jagód leśnych (mogą być borówki,
ale ich kolor nie będzie już tak intensywny)
3 łyżki cukru kryształu
50ml zimnej wody
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania w Tefal Companion:
Jagody zasypujemy cukrem i stawiamy na małym ogniu. Cały czas mieszamy, by się nie przypaliły, aż do momentu puszczenia soku. Mąkę mieszamy z odmierzoną ilością wody, wlewamy do gotujących się jagód, mieszamy, a po minucie zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ser przekładamy do misy Companiona z ostrzem do wyrabiania. Dosypujemy połowę cukru i miksujemy 30 sekund (jeśli mamy zwykły twaróg, to miksujemy 1min, 30s) po czym przekładamy do innego naczynia. Misę myjemy i dokładnie suszymy. Zakładamy ubijaczkę, wlewamy śmietanę i ubijamy na prędkości 5 przez ok 3 minuty. (Musimy sprawdzać co ok 10 sekund, bo śmietana od różnych producentów różnie się ubija.) Dodajemy cukier i ubijamy jeszcze 15 sekund na prędkości 4.
Składniki łączymy ze sobą, dzielimy na dwie części. Jedną pozostawiamy, a drugą miksujemy na prędkości 6 przez 20 sekund z przestudzonymi jagodami. Nakładamy naprzemiennie do pojemników i chowamy do zamrażarki. Po ok 3 godzinach mieszamy i wstawiamy ponownie do mrożenia. Wyciągamy ok 30 minut przed podaniem.
Składniki łączymy ze sobą, dzielimy na dwie części. Jedną pozostawiamy, a drugą miksujemy na prędkości 6 przez 20 sekund z przestudzonymi jagodami. Nakładamy naprzemiennie do pojemników i chowamy do zamrażarki. Po ok 3 godzinach mieszamy i wstawiamy ponownie do mrożenia. Wyciągamy ok 30 minut przed podaniem.
Sposób przygotowania tradycyjny:
Jagody zasypujemy cukrem i stawiamy na
małym ogniu. Cały czas mieszamy, by się nie przypaliły, aż do momentu
puszczenia soku. Mąkę mieszamy z odmierzoną ilością wody, wlewamy do gotujących
się jagód, mieszamy, a po minucie zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ser miksujemy z połową cukru . Jeśli posiadamy zwykły twaróg- uprzednio
mielimy go 2 razy. Śmietanę ubijamy na sztywno z drugą połową cukru. Składniki
łączymy ze sobą, dzielimy na dwie części. Jedną pozostawiamy, a drugą miksujemy
z przestudzonymi jagodami. Nakładamy naprzemiennie do pojemników i chowamy do
zamrażarki. Po ok 3 godzinach mieszamy i wstawiamy ponownie do mrożenia.
Wyciągamy ok 30 minut przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.