Zapraszam do lektury ;) Róbcie zakupy, gotujcie i dzielcie się zdjęciami 💗
Składniki:
¾ kalafiora
2 gruszki
2 ziemniaki
½ pora
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
750ml bulionu warzywnego
120ml mleczka kokosowego
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól, pieprz do smaku
Groszek ptysiowy do podania
Sposób przygotowania w Tefal Companion:
Kalafiora dzielimy na małe różyczki,
myjemy. Ziemniaki i gruszki obieramy, kroimy na kilka mniejszych części. Dodajemy
także czosnek i cebulę. Składniki umieszczamy w misie z załączonym ostrzem
ultra blade. Dodajemy połowę pora, a pozostałą część siekamy na drobne niteczki
i rumienimy w piekarniku w temp. 160⁰C przez kilka minut.
Przygotowane warzywa zalewamy bulionem
i włączamy urządzenie na 25 minut, temp. 95⁰C i prędkość 3. Otwór w pokrywie
ustawiamy na minimum parowania. Po sygnale zakończenia pracy dodajemy gałkę
muszkatołową, mleczko kokosowe wymieszane z odrobiną zupy oraz przyprawy.
Zdejmujemy całkowicie otwór z pokrywy. Ponownie włączamy urządzenie na 5 minut,
temp. 100⁰C i prędkość 6. 30 sekund przed końcem pracy zwiększamy obroty do 12.
Zupę podajemy z niteczkami pora i
groszkiem ptysiowym.
Sposób przygotowania tradycyjny:
Kalafiora dzielimy na małe różyczki,
myjemy. Ziemniaki i gruszki obieramy, kroimy na kilka mniejszych części.
Dodajemy także czosnek, połowę pora i cebulę. Składniki umieszczamy w garnku,
zalewamy bulionem i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut z lekko
uchyloną pokrywką. Drugą część pora siekamy na drobne niteczki i rumienimy w
piekarniku w temp. 160⁰C przez kilka minut.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy gałkę muszkatołową, mleczko kokosowe
wymieszane z odrobiną zupy oraz przyprawy. Zdejmujemy całkowicie pokrywkę i
gotujemy zupę przez ok 5 minut. Gotową miksujemy na gładki krem i podajemy z
groszkiem ptysiowym oraz niteczkami pora.
Miałam okazję spróbować kiedyś kalafiora z czekoladą. Byłam bardzo na plus. Bardzo ciekawa zupa:-)
OdpowiedzUsuńKalafior z czekoladą? W życiu nie pomyślałabym, że to może smakować!
Usuń