Ta tarta powstała już kolejny raz w tym roku. Choć wcześniej była w wersji mini tartaletek. Równie smacznych zresztą ;) Zapraszam, zwłaszcza, że sezon na kurki na dobre się rozpoczyna!
Składniki na formę o śr 26cm
Ciasto:
220g mąki pszennej
100g masła
Szczypta soli
2 łyżki śmietany 18%
Nadzienie:
1 por
250g kurek
2 jajka
100g śmietankowego serka topionego
100g sera np. mozzarella
kilka drobniej pokrojonych suszonych pomidorów
kilka drobniej pokrojonych suszonych pomidorów
150ml słodkiej śmietanki
1 łyżka
masła
Sól, pieprz do smaku
½ łyżeczki bazylii i tymianku
Świeża natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Składniki na spód tarty siekamy, a
następnie szybko zagniatamy. Owijamy w folię i wkładamy na 30 min do zamrażarki
lub na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Pora
kroimy w pół plasterki i smażymy na łyżce masła. W międzyczasie dodajemy kurki, suszone pomidory
i wszystko razem smażymy ciągle mieszając przez ok 5 minut. Jajka mieszamy ze
słodką śmietanką, wlewamy do reszty i dodajemy serek topiony, starty ser
mozzarella oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i smażymy aż do momentu połączenia
składników.
Ciasto wałkujemy, wykładamy na blaszkę i dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na 20 minut, następnie na podpieczony spod wykładamy farsz, skręcamy temp. do 180st C i pieczemy kolejne 15 minut.
Kilka minut przed końcem pieczenia
posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy na ciepło.
Przepis bierze udział w konkursie #MyVictorinox.
Ależ to wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń