Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam serniki wilgotne, które rozpływają się w ustach i nie dławią. Ten miał kremową konsystencję, delikatna słodycz sera przełamana została kwaskową konfiturą, a kruchy spód z kakaowych herbatników doskonale się tutaj wpasował. Po serniku z granatami, ten stał się moim kolejnym ulubionym 💗
Spód:
200g ciemnych herbatników150g masła
Sernik:
5 jajek
700g białego sera
250g serka mascarpone
150ml śmietanki 30%
1 opakowanie bitej śmietany- śnieżki
2 budynie śmietankowe
50g roztopionego, przestudzonego masła
¾ szklanki cukru kryształu
Dodatkowo:
Ok 100g konfitury z czarnej porzeczki
Cukier puder do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
Herbatniki kruszymy w rozdrabniaczu i łączymy z masłem. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, wyrównujemy i dociskamy.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy podwójnie zmielony biały ser, ser mascarpone oraz śmietankę. Ucieramy na średnich obrotach miksera, po czym dodajemy bitą śmietanę i budynie śmietankowe. Do masy dajemy przestudzone masło (mieszamy), a następnie pianę ubitą ze szczyptą soli. Całość wylewamy na herbatnikowy spód. Wyrównujemy. Łyżeczką nakładamy konfiturę w kilku miejscach, po czym przeciągamy trzonem np. łyżki w różne strony tworząc wzorki. Sernik przykrywamy folią aluminiową (nie do końca szczelnie) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160⁰C na ok 90 minut (grzałka góra-dół). Po godzinie ściągamy folię, by wierzch sernika lekko się zrumienił. Studzimy najlepiej całą noc w uchylonym piekarniku, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Sernik wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuń