Wyczytałam w przepisach siostry Anastazji roladę ale z farszem z kapusty. Mąż byłby zadowolony, ale jako że ja mniej, to postanowiłam wykorzystać mięsko, które w niedzielę obrałam po gotowaniu rosołku. Sama w sobie rolada byłaby zbyt mdła, przynajmniej dla mnie, więc od razu przygotowałam do niej sos pieczarkowy i surówkę- z kapusty, co by zachęcić Męża hihi ;) On raczej z tych, co nowości się boi i najchętniej jadłby codziennie schabowego.
Dla mnie ten pomysł całkiem na plus, można dowolnie kombinować z nadzieniem, co też na pewno uczynię następnym rzem dodając choćby suszonych grzybów lub podsmażonych pieczarek.
Wam prezentuję tą, którą mieliśmy przyjemność zjeść wczoraj ;)
500g ziemniaków
200g mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżka oliwy
Szczypta gałki
muszkatołowej
Sól, pieprz
Składniki na farsz:
350g ugotowanego mięsa
drobiowego (użyłam takiego z rosołu)
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
rzepakowego
1 jajko
Sól, pieprz oraz
szczypta ostrej papryki do smaku
Dodatkowo:
Ok 4 plastry sera
żółtego
Natka pietruszki do
posypania po wierzchu
Sposób przygotowania w
Tefal Companion
Rolada ziemniaczana:
Obrane i pokrojone w
cząstki ziemniaki przekładamy do koszyczka. Do misy TC nalewamy ok 1l. wody.
Ustawiamy program Steam 1. Ugotowane ziemniaki pozostawiamy do przestudzenia.
Misę myjemy.
W osuszonej misie
zakładamy ostrze do wyrabiania. Przekładamy przestudzone ziemniaki oraz
pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto przez ok 1 minutę na prędkości 6. Jeśli
po 40 sekundach widzimy zbyt duże cząstki, możemy zwiększyć prędkość na 7.
Gotowe przekładamy na podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę lub blat, możemy
także użyć papieru do pieczenia, formujemy prostokąt, a następnie wałkujemy na
grubość ok 1cm. Najlepiej to zrobić, gdy mamy już gotowy farsz, by ziemniaki
nie musiały wchłaniać zbyt dużej ilości mąki oraz by się nie przykleiły do
podłoża, bo będzie nam ciężko uformować roladę.
Farsz:
W misie Tefal Companion
zakładamy ostrze tnące. Dodajemy ząbki czosnku oraz pokrojoną cebulę.
Uruchamiamy na 30 sekund, prędkość 12. Zgarniamy w połowie czasu z boków misy.
Zmieniamy ostrze na mieszadło.
Do cebuli i czosnku
dodajemy 2 łyżki oleju. Ustawiamy prędkość 3, czas 5minut i temp. 100°C.
Po usmażeniu ponownie zakładamy ostrze. Dodajemy pokrojoną na
plastry marchewkę, mięso, jajko i przyprawy. Rozdrabniamy do uzyskania gładkiej
masy- prędkość 10, czas ok 50 sekund. Farsz wykładamy na przygotowane
ziemniaki.
Zwijamy roladę węższą stroną do środka. Owijamy szczelnie
folią aluminiową (matowa strona na zewnątrz), przekładamy na brytfankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 190°C na 40 minut. Po tym czasie roladę delikatnie odwijamy, układamy na
wierzchu plastry sera żółtego i posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy ponownie
na ok 10 minut.
Gotową roladę kroimy w plastry i podajemy np. z sosem
pieczarkowym i zestawem surówek.
Sposób przygotowania tradycyjny
Rolada ziemniaczana:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na cząstki i gotujemy do
miękkości. Odcedzamy. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub
mielimy maszynką do mięsa (przyda się ona także do farszu). Dodajemy pozostałe
składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe
przekładamy na podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę lub blat, możemy także użyć
papieru do pieczenia, formujemy prostokąt, a następnie wałkujemy na grubość ok
1cm. Najlepiej to zrobić, gdy mamy już gotowy farsz, by ziemniaki nie musiały
wchłaniać zbyt dużej ilości mąki oraz by się nie przykleiły do podłoża, bo
będzie nam ciężko uformować roladę.
Farsz:
Olej rozgrzewamy, dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięte
przez praskę ząbki czosnku.
Mięso mielimy w maszynce lub jeśli posiadamy- w rozdrabniaczu.
W nim też możemy posiekać marchewkę. Jeśli nie posiadacie rozdrabniacza-
marchewkę zetrzyjcie na tarce z większymi oczkami.
Do zmielonego mięsa, dodajemy posiekaną marchewkę, cebulę z
czosnkiem, jajko oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Farsz wykładamy na
przygotowane ziemniaki.
Zwijamy roladę węższą stroną do środka. Owijamy szczelnie
folią aluminiową (matowa strona na zewnątrz), przekładamy na brytfankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 190°C na 40 minut. Po tym czasie roladę delikatnie odwijamy, układamy na
wierzchu plastry sera żółtego i posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy ponownie
na ok 10 minut.
Gotową roladę kroimy w plastry i podajemy np. z sosem
pieczarkowym i zestawem surówek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.