Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 8 stycznia 2018

Zupa gołąbkowa

Nie wiem czy pamiętacie i czy w ogóle obserwujecie mój fp, ale pisałam tam jakiś czas temu, że brakuje mi już pomysłu na zupy. Chłopaki najchętniej jedzą rosół, ewentualnie pomidorową, czyt. literkową ;) Z pomocą przyszło kilka osób, które podpowiedziały jakie jeszcze mogę ugotować. Wszystkie poszły w ruch, a dokładnie w garnek i o ile dzieciom najbardziej przypadła grysikowa, tak dla mnie najsmaczniejszą okazała się gołąbkowa. Choć jej wygląd końcowy mało przypominał zupę i na talerzu prezentował się hm... mało wyjściowo ;), to mimo wszystko stała się moim faworytem, który postanowiłam zrobić ponownie, spisać potrzebne składniki i opublikować. 
Jeśli więc gołąbki lubicie, to i zupa będzie dla Was smacznym odkryciem. 



 
Składniki:

500g mielonego mięsa drobiowego
100g ryżu
½ małej główki kapusty
1 litr wody
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
1 większa marchewka
1 mniejsza pietruszka
Mały kawałek korzenia selera
300ml przecieru pomidorowego
Mały słoiczek (ok 150g) koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 mała cebula
½ pora
2 małe ząbki czosnku
2 małe liście laurowe
3 ziela angielskie
Natka pietruszki

Do smaku:
1 mała łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
Szczypta ostrej papryki
Cukier (ok ½ łyżeczki)
Szczypta mielonego kminku
Sól i pieprz wg uznania

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka z rozgrzanym olejem i stawiamy na małym ogniu. W międzyczasie dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz pora i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warzywa delikatnie solimy i smażymy ok 2 minuty. Dodajemy mięso, mieszamy z warzywami do momentu ścięcia się mięsa i zmiany jego jasnoróżowego koloru. Zalewamy wodą, bulionem i dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem ryżu. Gotujemy do miękkości kapusty- ok 20 minut. Po tym czasie dodajemy ryż i tym razem gotujemy aż całkowicie zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną drobno natką pietruszki.


1 komentarz:

  1. Rewelacyjna zupka! Jeszcze nie próbowałam ale po tym co tu zobaczyłam z pewnością zrobię :) Wygląda bardzo smakowicie a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.