Nie wiem czy pamiętacie i czy w ogóle obserwujecie mój fp, ale pisałam tam jakiś czas temu, że brakuje mi już pomysłu na zupy. Chłopaki najchętniej jedzą rosół, ewentualnie pomidorową, czyt. literkową ;) Z pomocą przyszło kilka osób, które podpowiedziały jakie jeszcze mogę ugotować. Wszystkie poszły w ruch, a dokładnie w garnek i o ile dzieciom najbardziej przypadła grysikowa, tak dla mnie najsmaczniejszą okazała się gołąbkowa. Choć jej wygląd końcowy mało przypominał zupę i na talerzu prezentował się hm... mało wyjściowo ;), to mimo wszystko stała się moim faworytem, który postanowiłam zrobić ponownie, spisać potrzebne składniki i opublikować.
Jeśli więc gołąbki lubicie, to i zupa będzie dla Was smacznym odkryciem.
Składniki:
500g mielonego mięsa
drobiowego
100g ryżu
½ małej główki kapusty
1 litr wody
1 litr bulionu
drobiowego lub warzywnego
1 większa marchewka
1 mniejsza pietruszka
Mały kawałek
korzenia selera
300ml przecieru
pomidorowego
Mały słoiczek (ok 150g)
koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 mała cebula
½ pora
2 małe ząbki czosnku
2 małe liście laurowe
3 ziela angielskie
Natka pietruszki
Do smaku:
1 mała łyżeczka
słodkiej wędzonej papryki
Szczypta ostrej papryki
Cukier (ok ½ łyżeczki)
Szczypta mielonego
kminku
Sól i pieprz wg uznania
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Przekładamy do garnka z rozgrzanym olejem i stawiamy na małym ogniu. W
międzyczasie dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz pora i czosnek przeciśnięty
przez praskę. Warzywa delikatnie solimy i smażymy ok 2 minuty. Dodajemy mięso,
mieszamy z warzywami do momentu ścięcia się mięsa i zmiany jego jasnoróżowego
koloru. Zalewamy wodą, bulionem i dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem
ryżu. Gotujemy do miękkości kapusty- ok 20 minut. Po tym czasie dodajemy ryż i
tym razem gotujemy aż całkowicie zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną drobno natką pietruszki.
Rewelacyjna zupka! Jeszcze nie próbowałam ale po tym co tu zobaczyłam z pewnością zrobię :) Wygląda bardzo smakowicie a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuń