Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 19 stycznia 2018

Serowe ciasteczka z pastą z kabanosa

Nie mam ostatnio weny do pisania. Tyczy się to zarówno przepisów, jak i wstępów do nich. Chciałabym, ale głowa jakaś ciężka i nic do niej sensownego nie przychodzi 😜
Dlatego też ciasteczka te, choć zrobiłam chyba z miesiąc temu z myślą wysłania na konkurs, jeszcze nie doczekały się publikacji. Mało tego- publikacji nie doczekały się przepisy świąteczne, których składniki rozpisane na dziesiątkach karteczek czekają na uporządkowanie i wklepanie w komputer. Gdyby nie to, że są to pomysły, które można wykorzystać także na Wielkanoc czy każdą inną okazję, to pewnie czekałabym z tym cały rok, aż do kolejnego Bożego Narodzenia. 
Muszę się jakoś w końcu ogarnąć, ale najlepiej żeby mi ktoś dał takiego solidnego kopa, może pomógłby chociaż na chwilę😉
Wracając do ciasteczek- są fajną przekąską niezależnie od tego jakiej pasty użyjecie, śmiało także możecie ją pominąć. Mojemu Mężowi właśnie takie- bez niczego smakowały najbardziej :)



Składniki na ciasteczka:
 
200g sera białego tłustego
20g tartego parmezanu
+/- 200g mąki pszennej
180g masła
Szczypta soli
1 żółtko
1 łyżka mleka
Czarny lub biały sezam

Składniki na pastę:

150g wieprzowych kabanosów
½ czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
1 duża łyżka majonezu
2 łyżki ketchupu
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania ciasteczek:

Ser biały przepuszczamy przez praskę. Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę ze szczyptą soli, dodajemy posiekane na mniejsze kawałki masło, parmezan oraz biały ser. Zagniatamy na gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na min. pół godziny. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 4mm i wycinamy okrągłe kółeczka lub krążki. Smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym do 190⁰C piekarniku na złoty kolor (u mnie ok 17 minut). Studzimy.

Sposób przygotowania pasty:

Pokrojone na drobne kawałki kabanosy miksujemy blenderem. Dodajemy paprykę i czosnek, ponownie miksujemy, a na samym końcu łączymy z majonezem i ketchupem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasteczka przekładamy pastą tuż przed podaniem, by zbytnio nie nawilgły i nie straciły na swojej chrupkości.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.