Kasza gryczana w pierogach była właśnie jednym z tych składników, o których w pierogach nigdy, ale to nigdy nie słyszałam. Zaintrygowała mnie do tego stopnia, że postanowiłam zrobić taką swoją wersję, ale z kaszą białą. Dla mnie ma ona dużo przyjemniejszy smak, jest łagodniejsza i bez tej charakterystycznej goryczki, która towarzyszy ciemnej kasze gryczanej.
Obawiałam się tylko reakcji Męża, bo on nie dość, że za takimi daniami nie przepada, to tutaj miał zupełną nowość. Zważywszy na to, że z kaszami mu nie po drodze, miałam wątpliwości czy w ogóle posmakuje chociaż jednego dla mojego świętego spokoju. Skończyło się na pełnym talerzu :) I była to zasługa ... boczku przede wszystkim.
Kolejny sukces w moim jadłospisie :)
Składniki na +/- 70
sztuk
Ok 600g mąki
300ml gorącej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 małe jajko
Farsz:
1 woreczek kaszy
gryczanej białej
300g białego sera
250g wędzonego, chudego
boczku
1 średniej wielkości
cebula biała
1 mała łyżeczka drobno
posiekanej świeżej mięty
½ łyżeczki mielonego,
kolorowego lub zwykłego pieprzu
Sól do smaku
Sposób przygotowania
Ciasto:
Przesianą mąkę siekamy z wodą i solą,
następnie dodajemy roztrzepane jajko. Wyrabiamy na gładką kulę i odstawiamy, by
odpoczęło pod szklaną miseczką.
Farsz:
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy. Gdy
troszkę się wytopi dodajemy posiekaną drobno cebulę. Rumienimy, lekko studzimy.
Kaszę gryczaną gotujemy al’dente w osolonej wodzie, mocno odsączamy z nadmiaru
wody i dodajemy do boczku razem z białym serem i miętą. Doprawiamy pieprzem,
odrobiną soli (pamiętając o tym, że kasza gotowana była w osolonej wodzie) i
dokładnie mieszamy.
Pierogi:
Przygotowane ciasto wałkujemy dość cienko-
ok 3mm. Wykrawamy szklanką lub stemplem. Nakładamy farsz, zlepiamy. Gotowe
pierogi gotujemy w osolonej wodzie, ok 1½ minuty od momentu wypłynięcia na
wierzch. Maścimy odrobiną oleju rzepakowego lub pieczarkami przysmażonymi na
maśle.
Odgrzane na maśle pierożki smakują równie
dobrze!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.