Skoro już o słodyczach wspominam, to mam dla wspaniały sernik. Podpatrzyłam go na stronie Domowe Wypieki, ale nie byłabym sobą, gdybym delikatnie nie zmodyfikowała. Mam tu na myśli głównie spód ciasta, do którego dodałąm mielone orzechy włoskie.
Mój Tata uwielbia serniki, więc obiecałam że przygotuję jakiś na święta. Spodziewał się zwykłego, a tu niespodzianka. Zwykły zazwyczaj wychodzi mi taki suchy, że bez kawy nijak nie smakuje, a ten... ten ma kremową konsystencję, jest puszysty i delikatny, a dodatek tego orzechowego spodu i kajmaku tylko wzmagał moją ochotę na kolejny kawałek :)
Ciasto kruche
orzechowe:
120g masła
50g cukru kryształu
1 żółtko
+/-150g mąki tortowej
80g drobno posiekanych
lub mielonych orzechów włoskich
Szczypta soli
Masa serowa:
1 kg podwójnie
zmielonego twarogu lub dobrej jakości „wiaderkowego”
5 jajek
150g cukru kryształu
¾ szklanki soku
jabłkowego
1 duży budyń
śmietankowy na ¾l mleka
1 pełna łyżka mąki
ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 puszka kajmaku
5 jabłek
1 szklanka posiekanych
orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Prostokątną formę (u
mnie z odpinanym rantem) wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód).
Mąkę przesiewamy na
blat lub stolnicę, dodajemy cząstki masła i pozostałe składniki. Siekamy i
zagniatamy. Schładzamy min 30 minut w lodówce, po czym wałkujemy na wielkość
blaszki. Przekładamy, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180°C przez 15 minut.
Podpieczony spód od razu smarujemy połową masy kajmakowej i posypujemy
małymi cząstkami obranych jabłek.
W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Ser łączymy z cukrem i
sokiem jabłkowym. Wbijamy po jednym jajku, a na końcu dodajemy mąkę
ziemniaczaną przesianą z proszkiem budyniowym. Masę serową wykładamy na jabłka.
Wyrównujemy. Pieczemy przez godzinę w temp. 180°C. Wyciągamy z piekarnika
najlepiej po całkowitym przestudzeniu. Smarujemy resztą masy kajmakowej i posypujemy
pozostałymi orzechami (możemy je wcześniej delikatnie podprażyć na suchej
patelni).
Wygląda idealnie :) Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPiękny serniczek! Jaki równiutki!
OdpowiedzUsuńPoczęstuję się :)
OdpowiedzUsuń