Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 16 stycznia 2018

Kokosowo- brzoskwiniowa panna cotta

Lubię desery wszelkie o czym już wiecie, ale przyznaję bez bicia, że panna cotty nigdy nie robiłam, a i chyba nie jadłam. Nie mam też porównania czy jest lepsza od innych, toteż może i nie powinnam jej zbytnio zachwalać ;), ale przyznaję, że ogromnie mi smakowała. 
Lekka, owocowa z delikatną nutą kokosu. 
Sama sobie się dziwię, że dopiero odważyłam się na jej przygotowanie, ale tych słodyczy wszelkich teraz tyle, że nie sposób wszystkiego od razu wypróbować. I zjeść ;)



Składniki na 5 porcji:

1 puszka brzoskwiń
1 limonka
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 pełne łyżeczki żelatyny
200g mleka kokosowego
150g śmietany 30%
50g cukru trzcinowego

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Do naczynia TC z założonym mieszadłem wlewamy śmietankę, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz cukier trzcinowy. Uruchamiamy na 5 minut, obroty 3, temp. 100°C. Po upływie 3 minut dodajemy mleko kokosowe przez otwór w pokrywie, a pół minuty przed końcem czasu dajemy żelatynę i zwiększamy obroty do 5. Masę rozlewamy do szklaneczek (pucharków) i studzimy.
Brzoskwinie wraz z sokiem z puszki przekładamy do naczynia TC z założonym nożem ultra blade. Dodajemy cukier waniliowy oraz sok z limonki. Uruchamiamy na 5 minut, obroty 6, temp. 100°C. Po upływie pierwszej minuty zamieniamy ostrze na mieszadło, a w ostatniej minucie dodajemy przez otwór 1 łyżeczkę żelatyny. Przestudzone owoce wykładamy na całkowicie zastygniętą panna cottę. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.


Sposób przygotowania tradycyjny:

Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i mieszamy do napęcznienia. Następnie dzielimy na dwie części. Śmietankę podgrzewamy wraz z cukrem waniliowym i trzcinowym. W trakcie dodajemy mleko kokosowe. Gorącą masą zalewamy jedną część żelatyny i energicznie mieszamy. Masę rozlewamy do szklanek lub pucharków, studzimy kilka godzin.
Brzoskwinie wraz z sokiem przelewamy do garnka, miksujemy. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy wraz z sokiem z limonki i cukrem. Gorącymi owocami zalewamy drugą część żelatyny i ponownie energicznie mieszamy, by ją dokładnie rozpuścić. Studzimy i nakładamy na panna cottę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.