Lekka, owocowa z delikatną nutą kokosu.
Sama sobie się dziwię, że dopiero odważyłam się na jej przygotowanie, ale tych słodyczy wszelkich teraz tyle, że nie sposób wszystkiego od razu wypróbować. I zjeść ;)
1 puszka brzoskwiń
1 limonka
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 pełne łyżeczki żelatyny
200g mleka kokosowego
150g śmietany 30%
50g cukru trzcinowego
Sposób przygotowania w Tefal Companion:
Do naczynia TC z założonym mieszadłem wlewamy śmietankę, 1
łyżeczkę cukru waniliowego oraz cukier trzcinowy. Uruchamiamy na 5 minut,
obroty 3, temp. 100°C. Po upływie 3 minut dodajemy mleko kokosowe przez otwór w
pokrywie, a pół minuty przed końcem czasu dajemy żelatynę i zwiększamy obroty
do 5. Masę rozlewamy do szklaneczek (pucharków) i studzimy.
Brzoskwinie wraz z sokiem z puszki przekładamy do naczynia TC
z założonym nożem ultra blade. Dodajemy cukier waniliowy oraz sok z limonki.
Uruchamiamy na 5 minut, obroty 6, temp. 100°C. Po upływie pierwszej minuty zamieniamy ostrze na mieszadło, a w ostatniej minucie dodajemy przez otwór 1 łyżeczkę żelatyny. Przestudzone owoce wykładamy na całkowicie zastygniętą
panna cottę. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Sposób przygotowania tradycyjny:
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i mieszamy do
napęcznienia. Następnie dzielimy na dwie części. Śmietankę podgrzewamy wraz z
cukrem waniliowym i trzcinowym. W trakcie dodajemy mleko kokosowe. Gorącą masą
zalewamy jedną część żelatyny i energicznie mieszamy. Masę rozlewamy do
szklanek lub pucharków, studzimy kilka godzin.
Brzoskwinie wraz z sokiem przelewamy do garnka, miksujemy.
Stawiamy na małym ogniu i gotujemy wraz z sokiem z limonki i cukrem. Gorącymi
owocami zalewamy drugą część żelatyny i ponownie energicznie mieszamy, by ją
dokładnie rozpuścić. Studzimy i nakładamy na panna cottę. Wstawiamy do lodówki
na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.