Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 6 stycznia 2018

Ciasto Kinder Country

Spotkałam się z nim już wieki temu i ciągle obiecywałam sobie, że zrobię je sama w domu. Nie wiem ile dokładnie mi z tym zeszło, ale chyba jakieś 2 lata... Zapraszam więc dziś na kolejne ciasto bez pieczenia, słodkie jak jasny pieron, ale mega uzależniające. Po jednym kawałku chciałoby się chwilę przerwy i kolejny... Jednak ze względu na zawarte w nim kalorie warto się pohamować, bo one - jak , na złość, nie chcą iść w cycki tylko w biodra ;)



Składniki na blaszkę 19x28cm:

250 g herbatników
350 ml śmietanki słodkiej 30%                                                                                               
250 g serka mascarpone
3 szklanki płatków Kangus+ ok 1½ na wierzch
2 białe czekolady
2 mleczne czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladę białą oraz mleczną roztapiamy w osobnych naczyniach w kąpieli wodnej. Studzimy.
200ml mocno schłodzonej śmietanki ubijamy z mascarpone na najwyższych obrotach miksera. Powoli dodajemy płynną białą czekoladę, a następnie 3 szklanki płatków. Mieszamy dokładnie.
Na wyłożoną folią spożywczą blaszkę wykładamy pierwszą warstwę herbatników i krem z białą czekoladą. Przykładamy ponownie herbatnikami.
Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy mleczną czekoladę. Krem wykładamy na poprzednią warstwę i posypujemy pozostałymi płatkami kangus. Przed podaniem chłodzimy min. kilka godzin w lodówce.




Przyciski społecznościowe dostarczyły profilki.pl

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.