Szukałam jej od przeszło 3 lat. Pytałam, zamawiałam w okolicznych sklepach specjalizujących się właśnie w asortymencie z gospodarstwem domowym, ale nijak nikt nie potrafił mi pomóc.
Koniec końców zamówiłam i już w tamten weekend mogłam się cieszyć słodkimi wypiekami. Oczywiście nie sama, bo chętnych do wypróbowania było od groma...
Jeśli macie w swoich kuchennych szufladach takie skarby, to koniecznie przeczytajcie przepis i wypróbujcie!
Składniki na 4 duże talerze:
400g mąki
¾ szklanki mleka
¾ szklanki wody
Szczypta soli
1 łyżeczka cukru z
wanilią
Dodatkowo:
1 litr oleju
Cukier puder
Dżem
Sposób przygotowania:
Mleko, wodę oraz jajka
miksujemy ze sobą, następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli
oraz cukier.
Suchą foremkę
umieszczamy w szerokim naczyniu (rondel, patelnia) i nalewamy olej do jej
wysokości (ok 1cm). Rozgrzewamy do max 180°C
. Gorącą foremkę zanurzamy do ¾ wysokości w przygotowanym cieście i od razu
przekładamy na tłuszcz. Gdy boki ciasta zaczną odchodzić od formy, delikatnie
ją wyciągamy, a rozetkę smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone
odsączamy na papierowym ręczniku, a przestudzone posypujemy cukrem pudrem lub
nakładamy na środek odrobinę ulubionego dżemu.
W międzyczasie foremkę
ponownie grzejemy w oleju, a gdy jest go poniżej poziomu foremki- dolewamy
nowego.
Pamiętam jak robiła mi je Babcia :)
OdpowiedzUsuńTe gwiazdki są pyszne! Tak samo jak Pani szukałam rozetek w okolicznych sklepach i niestety zostawałam odprawiana z kwitkiem. Gdzie Pani w końcu kupiła swoją rozetke?
OdpowiedzUsuńNa allegro 😉
Usuń