Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 20 maja 2018

Ciasto z rabarbarem, malinami i bezą kokosową

Ten, kto śledzi mojego Instagrama, wie już, że pierwsze tegoroczne ciasto z rabarbarem i bezą było, jak by to delikatnie powiedzieć... pyszną, kruchą i słodką porażką ;) Czemu porażką? A no już spieszę wyjaśnić ;) Zachciało mi się dać truskawki, ale że nie miałam świeżych tylko mrożone, to postanowiłam je podsmażyć z cukrem tak, by sok odparował i całość lekko zgęstniała. Tak też było, ale tylko w rondelku ;) Podczas pieczenia wypłynęło jeszcze tyle soku, że aż się dziwię, że spód pozostał kruchy ;) Kroić normalnie się nie dało, bo wszystko rozłaziło się na boku. Zdjęć oczywiście nie było, choć krótką wzmiankę właśnie na Instagramie zamieściłam. Żeby nie było, że zbyt szybko się poddaję, postanowiłam, że jak tylko zniknie ostatni okruszek, to zabieram się ponownie za pieczenie. Zaopatrzeniowiec przywiózł rabarbar, Mama dała maliny i nie było zmiłuj ;) Zaczęłam działać i tym razem nie dość, że spód wysypałam grysikiem, to dodatkowo owoce obtoczyłam w odrobinie mąki ziemniaczanej. W końcu wyszło jak należy, choć i smak był już inny niż poprzednio. Nie, nie, że gorszy, po prostu inny, ale co się dziwić jak tu truskawki, a tu maliny, tu beza zwykła, a tu kokosowa i kilka innych mniejszych "poprawek".
Zachęcam do spróbowania jeszcze teraz, bo sezon na rabarbar krótki i trzeba go należycie wykorzystać!


 
Składniki na blaszkę 19x28cm
 
Kruche ciasto:
3 żółtka
150g masła
30g cukru pudru
150g mąki pszennej
35g mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
500g rabarbaru
100g malin
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Dodatkowo 4 łyżki kaszy manny pod owoce

Beza kokosowa:
3 białka
150 drobnego cukru kryształu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100g wiórek kokosowych
 
Sposób przygotowania:

Składniki na kruche ciasto siekamy, a następnie szybko zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na min 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wylepiamy dobrze spód oraz boki, dziurkujemy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 20 minut.
W tym czasie owoce myjemy i osuszamy. Rabarbar kroimy w ok 2cm kostkę. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy powoli cukier miksując na najszybszych obrotach. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, a na końcu wiórki kokosowe i łączymy delikatnie, najlepiej szpatułką lub drewnianą łyżką, by nie „przebić” piany.
Na podpieczony spód wysypujemy równomiernie kaszę mannę, układamy owoce, posypujemy je cukrem i pokrywamy całość kokosową pianą z białek. Wkładamy ponownie do piekarnika na 20 minut, a po upływie tego czasu skręcamy temperaturę do 60⁰C i suszymy bezę przez ok 15 minut. Ciasto studzimy w blaszce,  a jeśli ranty blaszki się odpinają przekładamy na metalową kratkę (oczywiście nie jest to konieczne).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.