Zachęcam do spróbowania jeszcze teraz, bo sezon na rabarbar krótki i trzeba go należycie wykorzystać!
Składniki
na blaszkę 19x28cm
Kruche
ciasto:
3 żółtka
150g masła
30g cukru
pudru
150g mąki
pszennej
35g mąki
ziemniaczanej
Szczypta
soli
½ łyżeczki
proszku do pieczenia
Nadzienie:
500g
rabarbaru
100g malin
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
3 łyżki
cukru
Dodatkowo
4 łyżki kaszy manny pod owoce
Beza
kokosowa:
3 białka
150
drobnego cukru kryształu
1 łyżka
mąki ziemniaczanej
100g
wiórek kokosowych
Sposób
przygotowania:
Składniki
na kruche ciasto siekamy, a następnie szybko zagniatamy. Owijamy folią
spożywczą i wkładamy na min 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy,
przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wylepiamy dobrze spód
oraz boki, dziurkujemy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na
20 minut.
W tym
czasie owoce myjemy i osuszamy. Rabarbar kroimy w ok 2cm kostkę. Owoce mieszamy
z mąką ziemniaczaną.
Białka
ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy powoli cukier miksując na
najszybszych obrotach. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, a na końcu wiórki
kokosowe i łączymy delikatnie, najlepiej szpatułką lub drewnianą łyżką, by nie
„przebić” piany.
Na podpieczony spód wysypujemy równomiernie kaszę
mannę, układamy owoce, posypujemy je cukrem i pokrywamy całość kokosową pianą z
białek. Wkładamy ponownie do piekarnika na 20 minut, a po upływie tego czasu
skręcamy temperaturę do 60⁰C i suszymy bezę przez ok 15 minut. Ciasto studzimy
w blaszce, a jeśli ranty blaszki się
odpinają przekładamy na metalową kratkę (oczywiście nie jest to konieczne).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.