Składniki
na ok 10 sztuk:
1 jajko
300ml ciepłego,
ale nie gorącego mleka 2%
500g mąki
pszennej tortowej
100g
roztopionego, przestudzonego masła
25g
świeżych drożdży
3 łyżki
cukru
Szczypta
soli
Karmelizowany
rabarbar:
500g
rabarbaru
1 łyżka
wody
100g cukru
Kruszonka:
80g masła
160g mąki
pszennej
80g
drobnego cukru kryształu
Dodatkowo
jedno małe jajko do smarowania drożdżówek.
Sposób
przygotowania tradycyjny:
Drożdże
mieszamy z cukrem, ½ szklanki mleka i łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia
na ok 5 minut. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, wbijamy jajko, dodajemy
pozostałe mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto dokładnie, najlepiej
mikserem z założonym hakiem, pod koniec dodając przestudzone masło. Ciasto
pozostawiamy do wyrośnięcia w cieple, pod bawełnianą ściereczką na ok 1
godzinę.
W tym
czasie przygotowujemy karmelizowany rabarbar. W tym celu umyty rabarbar
dzielimy na kawałki długości ok 10-12cm.
Cukier przekładamy na patelnię i mieszamy z wodą. Podgrzewamy na
najmniejszym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. W tym czasie nie
mieszamy! Kiedy się rozpuści zwiększamy płomień, karmelizujemy cukier uważając
by się nie przypalił i wrzucamy kawałki rabarbaru. Cały czas mieszając
karmelizujemy rabarbar, aż do momentu odparowania z niego nadmiaru soku.
Studzimy.
W celu
przygotowania kruszonki, podane składniki siekamy ze sobą, a następnie
wyrabiamy ręcznie. Odstawiamy do lodówki.
Wyrośnięte
ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Wyrównujemy i dzielimy na ok 10
jednakowych części. Każdą wałkujemy na kształt owalu i nacinamy z każdej strony
w 4-5 miejscach, jak to jest pokazane na zdjęciu. Na środek nakładamy po kilka
kawałków rabarbaru, zaplatamy pocięte paski ciasta, smarujemy jajkiem i
posypujemy kruszonką. Pozostawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia, a następnie
wkładamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 18-20 minut (w zależności od
możliwości naszego piekarnika- ja po ok 15 minutach obracałam blaszkę, bo wiem,
że „tył” lubi mi przypalać). Upieczone drożdżówki studzimy na metalowej kracie.
Sposób
przygotowania ciast w Tefal Companion:
W misie TC
zakładamy ostrze do wyrabiania. Dodajemy mleko, drożdże i cukier i załączamy
program Pastry P1. Po 30 sekundach dodajemy przesianą mąkę, jajko, szczyptę
soli oraz masło. Po zakończonym programie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na
40 minut.
Po wyrobieniu ciasta na drożdżówki, w oczyszczonej i suchej misie ponownie
umieszczamy ostrze do wyrabiania, kawałki masła oraz cukier i wyrabiamy przez
30 sekund na prędkości 8. Powoli dodajemy mąkę i ponownie uruchamiamy na
prędkości 10 aż do momentu uzyskania kruszonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.