120g cukru
240g margaryny Palma Bielmar
Szczypta soli
4 łyżki zimnej wody
1 słoiczek dżemu truskawkowego
300g rabarbaru
3 łyżki grysiku300g rabarbaru
3 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części w stosunku ⅓ i ⅔. Większą część
wałkujemy i przekładamy na blaszkę. Dociskamy do spodu i brzegów, wyrównujemy.
Dziurkujemy widelcem, przykładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy
kulki ceramiczne lub- jak w moim przypadku- groch. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym
do 180⁰C przez 20 minut.
Na
podpieczonym spodzie równomiernie rozsypujemy grysik, wykładamy i
rozsmarowujemy dżem truskawkowy, a następnie układamy pokrojony rabarbar i
posypujemy cukrem. Wierzch dekorujemy wg własnego upodobania pozostałym
ciastem. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 30 minut. Pilnujemy, by wierzch
się nie przypalił, a jeśli widzimy, że z którejś strony ciasto robi się
ciemniejsze, to delikatnie obracamy tartę, nie wyciągając jej z piekarnika.
Upieczoną
studzimy w formie, a następnie podajemy oprószoną cukrem pudrem.
wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuń