U mnie w ruch zazwyczaj szły podstawowe czyli ketchup i musztarda, ale od dobrych kilku lat staram się też przygotować czosnkowy lub tzatziki. Jeden i drugi na bazie jogurtu, więc nie za ciężkie i w smaku doskonałe. Sprawdzają się też do sałatek, więc tym bardziej lubię je robić, bo jak nie zjemy wszystkiego przy grillu, to na drugi dzień mogę wykorzystać do obiadu.
W tym roku pokusiłam się jednak o jeszcze jeden nowy sos. Zupełnie inny, bo na bazie warzyw i przygotowywany na ciepło. Pomyślicie pewnie, że skoro tak, to jego zrobienie zajmuje pół dnia, ale nic bardziej mylnego! Ja uporałam się z nim w 15 minut, zdecydowanie więcej czasu potrzebował na to, by się odpowiednio schłodzić przed podaniem.
Składniki do niego są ogólnie dostępne i mogę się założyć, że znajdują się "pod ręką" w przynajmniej co trzecim domu. Ja swój jeden słoiczek jeszcze zachowałam, będzie na dziś jak znalazł! Teraz kolej na Was :) Wspaniałej majówki, Kochani!
Składniki
na 2 słoiczki:
2 czerwone
papryki
1 papryka
żółta
1 papryka
zielona
2 pomidory
2 cebule
2 ząbki
czosnku
2 ogórki
konserwowe
100g
ketchupu
100g przecieru
pomidorowego
1 łyżka
mąki pszennej
Sól,
pieprz do smaku
Sposób
przygotowania w Tefal Companion:
W misie TC
umieszczamy nóż ultra blade. Wkładamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek,
paski papryki czerwonej, zielonej oraz żółtej. Dodajemy także ogórki konserwowe.
Całość miksujemy przez 40 sekund na trybie PULS. Zgarniamy szpatułką z brzegów
misy, dodajemy pozostałe składniki i uruchamiamy program SAUCE na prędkości 7,
temperaturze 100⁰C, na 12 minut. Gotowy sos przechowujemy w słoiczkach w
lodówce, do 3 tygodni.
Sposób przygotowania
tradycyjny:
Pomidory
nacinamy i zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skóry. Wszystkie warzywa drobno
siekamy (najdrobniej jak potrafimy, chyba że lubimy większe kawałki),
przekładamy do rondelka z nieprzywierającym dnem, dodajemy ketchup wymieszany z
mąką, przecier pomidorowy i przyprawy. Mieszamy razem i gotujemy na małym ogniu
przez 15 minut. Jeśli mamy możliwość i chcemy- blenderujemy wszystko do
uzyskania gładkiej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.