Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 3 maja 2018

Sos cygański do potraw z grilla

W poprzednim wpisie podałam Wam przepis na smaczną karkówkę z grilla, ale jak powszechnie wiadomo, bez dodatku pysznych i aromatycznych sosów, grillowane mięso nie smakuje tak dobrze ;) 
U mnie w ruch zazwyczaj szły podstawowe czyli ketchup i musztarda, ale od dobrych kilku lat staram się też przygotować czosnkowy lub tzatziki. Jeden i drugi na bazie jogurtu, więc nie za ciężkie i w smaku doskonałe. Sprawdzają się też do sałatek, więc tym bardziej lubię je robić, bo jak nie zjemy wszystkiego przy grillu, to na drugi dzień mogę wykorzystać do obiadu. 
W tym roku pokusiłam się jednak o jeszcze jeden nowy sos. Zupełnie inny, bo na bazie warzyw i przygotowywany na ciepło. Pomyślicie pewnie, że skoro tak, to jego zrobienie zajmuje pół dnia, ale nic bardziej mylnego! Ja uporałam się z nim w 15 minut, zdecydowanie więcej czasu potrzebował na to, by się odpowiednio schłodzić przed podaniem. 
Składniki do niego są ogólnie dostępne i mogę się założyć, że znajdują się "pod ręką" w przynajmniej co trzecim domu. Ja swój jeden słoiczek jeszcze zachowałam, będzie na dziś jak znalazł! Teraz kolej na Was :) Wspaniałej majówki, Kochani!


 
Składniki na 2 słoiczki:

2 czerwone papryki
1 papryka żółta
1 papryka zielona
2 pomidory
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 ogórki konserwowe
100g ketchupu
100g przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

W misie TC umieszczamy nóż ultra blade. Wkładamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek, paski papryki czerwonej, zielonej oraz żółtej. Dodajemy także ogórki konserwowe. Całość miksujemy przez 40 sekund na trybie PULS. Zgarniamy szpatułką z brzegów misy, dodajemy pozostałe składniki i uruchamiamy program SAUCE na prędkości 7, temperaturze 100⁰C, na 12 minut. Gotowy sos przechowujemy w słoiczkach w lodówce, do 3 tygodni. 


Sposób przygotowania tradycyjny:

Pomidory nacinamy i zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skóry. Wszystkie warzywa drobno siekamy (najdrobniej jak potrafimy, chyba że lubimy większe kawałki), przekładamy do rondelka z nieprzywierającym dnem, dodajemy ketchup wymieszany z mąką, przecier pomidorowy i przyprawy. Mieszamy razem i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Jeśli mamy możliwość i chcemy- blenderujemy wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.