Ciasto, którego użyłam jest zrobione z samych żółtek, na dodatek z jajek od szczęśliwych, wiejskich kurek, więc i kolor dały bardziej intensywny. Tak- miałam myśl, by użyć najzwyklejszego ciasta na pierogi, bo akurat w tym dniu lepiłam ruskie, ale skoro zaczęłam główkować nad farszem i dodatkiem, to nie było mowy o poddaniu się i pójściu na łatwiznę. Zrobiłam je od podstaw tak jak należy, mając nadzieję, że zarówno ono jak i farsz będzie naprawdę wyjątkowe.
Sos- tutaj też postawiłam na klasykę! Wiedząc, że praktycznie każda rybka lubi kwaskowatą nutę cytryny, nie było innej opcji. Mało tego, zdradzę Wam, że kilka pierożków które mi zostały odgrzałam nazajutrz na maśle, a później także skropiłam sokiem i były fantastyczne!
Jeśli więc lubisz ryby, a boisz się spróbować pierogów z właśnie takim nadzieniem, to ja Ci mówię z ręką na sercu, że warto! Co jeszcze warto? Oczywiście wziąć udział w konkursie na stronie www.konkurstunczyk.eu i grać o fantastyczne nagrody! Zapraszam :)
Składniki
na 10 sztuk
Ravioli
ciasto:
100g
mąki pszennej
Szczypta
soli
⅓ łyżeczki oliwy
4
łyżki ciepłej wody
Ravioli
farsz:
2
łyżki masła
5
szt. mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
2
ząbki czosnku
1
puszka tuńczyka w sosie własnym Princes
2
łyżki tartego parmezanu
Sól,
pieprz do smaku
Sos
cytrynowy z nutą szałwii:
2
łyżki masła
1
płaska łyżka mąki pszennej
¾
szklanki bulionu warzywnego
3
listki szałwii
Sok
z ⅓ cytryny
2
łyżeczki kwaśnej śmietany
Szczypta
cukru
Sól,
pieprz do smaku
Sposób
przygotowania ciasta:
Do przesianej mąki wbijamy jajko, dodajemy sól, wodę oraz oliwę. Siekamy nożem, a następnie wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy na 10 minut pod szklane naczynie. Gdy ciasto odpocznie wałkujemy je na długi i szeroki prostokąt o grubości max 2mm.
Do przesianej mąki wbijamy jajko, dodajemy sól, wodę oraz oliwę. Siekamy nożem, a następnie wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy na 10 minut pod szklane naczynie. Gdy ciasto odpocznie wałkujemy je na długi i szeroki prostokąt o grubości max 2mm.
Sposób
przygotowania farszu:
Masło
topimy na małym ogniu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a zaraz
potem szpinak. Podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy do momentu aż
szpinak całkowicie zmięknie. Dokładnie odparowujemy i studzimy. Do zimnego
dodajemy cząstki tuńczyka oraz parmezan. Doprawiamy do smaku i dokładnie
mieszamy. Formujemy ok 10 podobnej wielkości kulek. Układamy na rozwałkowanym
cieście tak, by drugą część można było zagiąć i przykryć farsz od góry. Dłońmi
nadajemy kształt, dokładnie sklejając dwie warstwy ciasta. (Najlepiej ciasto
wkoło farszu zwilżyć odrobiną wody, pędzelkiem lub choćby palcem i nie będzie
problemu ze sklejeniem.
Uformowane
pierożki wycinać okrągłą foremką lub pociąć w kwadraty i ozdobić brzegi ostrą
stroną widelca.
Gotować
we wrzącej osolonej wodzie ok 1 minutę po wypłynięciu.
Sos cytrynowy:
Masło
topimy, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dolewamy bulion oraz dodajemy
posiekaną drobno szałwię, sok z cytryny, cukier i przyprawy. Po wyłączeniu
dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy.
Sposób
podania:
Na
talerz wykładamy kilka łyżek sosu cytrynowego, układamy kilka ravioli i
ozdabiamy parmezanem oraz listkami szałwii.
Piękne!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne...
:)