Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 5 maja 2018

Gofry z musli, lodami i sosem owocowym

Kiedyś podawałam Wam przepis na najzwyklejsze w świecie gofry. Dziś mam dla Was ich drugą odsłonę, sama nie wiem czy nie lepszą, a już na pewno bardziej kaloryczną. 
Nie wiem co naszło moich chłopaków, ale ostatnio co chwilę domagają się gofrów. Najśmieszniejsze jest to, że ja robię, stoję przy gofrownicy jak cielę, a oni zjedzą po odrobince i cała reszta zostaje. Wpadłam więc na pomysł, że skoro już mam zrobić, to zrobię inne i obdaruję wszystkich, kto się tylko nawinie i na ile wystarczy ;) Lody staram się mieć zawsze w zamrażarce, owoce na sos też ;) Musli jadam na śniadanie, więc i z nim problemu nie ma. W dobrej, mocnej gofrownicy pieczenie to czysta przyjemność, która nie zabiera Ci zbyt wiele cennego czasu. Wszystko da się zrobić w przeciągu pół godziny, więc sami przyznajcie, że to nie tragedia :)


 
Składniki na ok 12 gofrów:

1 szklanki mąki
2 szklanki mleka
½ szklanki musli (mieszanka płatków owsianych z bakaliami)
4 jajka
50g cukru kryształu
100g roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sos z owoców leśnych:
200g mrożonej mieszanki z owoców leśnych
50g cukru

Sposób przygotowania gofrów:

Mleko, jajka i cukier miksujemy ze sobą, następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i musli. Na końcu dodajemy roztopione i przestudzone masło. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nalewamy porcję ciasta na mocno rozgrzaną płytkę gofrownicy i pieczemy kilka minut do zrumienienia.
Gotowe gofry studzimy na kratce. Nie układamy ciepłych gofrów jeden na drugim, ponieważ zmiękną i zrobią się gumowate.


Sposób przygotowania sosu:

Mrożone owoce przekładamy do rondelka, na małym ogniu z dosłownie 1 łyżką wody rozmrażamy. Dodajemy cukier i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gdy nadmiar soku odparuje i konsystencja zrobi się bardziej gęsta, blenderujemy owoce na gładki sos.

Gofry podajemy z lodami oraz przestudzonym sosem. Dekorujemy owocami, miętą i kawałkami musli.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.