Składniki na ok 10 sztuk:
2 jajka
250ml mleka
150ml wody
100g świeżego szpinaku
Ok 200-220g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania w Tefal Companion:
Umyty i osuszony szpinak przekładamy do misy z założonym ostrzem do
wyrabiania. Dolewamy mleko oraz wodę, wbijamy jajka. Miksujemy na najwyższych
obrotach przez ok 30 sekund. Zgarniamy liście z brzegów misy (u mnie było ich
kilka), dodajemy sól, olej i ponownie uruchamiamy na 10 sekund. Stopniowo
dodajemy mąkę wyrabiając ciasto na prędkości 10, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Odstawiamy na ok 15 minut, po czym na rozgrzanej mocno patelni smażymy
naleśniki najpierw z jednej strony ok 30 sekund, a następnie tyle samo z
drugiej. Przy użyciu patelni z powłoką teflonową nie ma potrzeby natłuszczania
jej za każdym razem.
Sposób przygotowania tradycyjny:
Umyty i osuszony szpinak przekładamy do wysokiego pojemnika. Dodajemy
odrobinę wody oraz mleka i rozdrabniany blenderem. Możemy także użyć blendera
kielichowego. W większej misce umieszczamy pozostałe płynne składniki, w tym olej,
jajka oraz rozdrobniony szpinak. Miksujemy wszystko razem do połączenia
składników. Dodajemy sól oraz stopniowo mąkę, aż do uzyskania pożądanej
konsystencji. Odstawiamy na ok 15 minut, po czym na rozgrzanej mocno patelni
smażymy naleśniki najpierw z jednej strony ok 30 sekund, a następnie tyle samo
z drugiej. Przy użyciu patelni z powłoką teflonową nie ma potrzeby
natłuszczania jej za każdym razem.
Naleśniki podajemy na słodko z serem, polane syropem lub płynnym miodem,
z owocami lub na wytrawnie- u mnie z pastą z tuńczyka i awokado.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.