U mnie rządzą truskawki, choć właśnie nie wczoraj, a dopiero dziś będę częstować.
Wszystkim Mamom spóźnione sto lat z racji Naszego Święta 💓
Składniki
na blaszkę 19x28cm (można zrobić w odrobinę większej- ciasto będzie po prostu
niższe)
Biszkopt:
5
jajek
¾
szklanki drobnego cukru
¾
szklanki mąki tortowej
⅓ szklanki mąki
ziemniaczanej
Krem
truskawkowy:
200g
masła
300g
truskawek
¾
szklanki cukru
2
jajka
Pianka:
350ml
śmietanki kremówki 30%
½
szklanki cukru pudru
1
galaretka przezroczysta o smaku waniliowo truskawkowym
Dodatkowo:
2
galaretki truskawkowe
Ok
300g truskawek
Sposób
przygotowania
Biszkopt:
Białka
oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy po odrobinie
cukru i ubijamy aż do jego rozpuszczenia. Teraz dodajemy po jednym żółtku. Do
biszkoptu dodajemy przesiane mąki i szpatułką delikatnie mieszamy. Przelewamy
do blaszki wyłożonej (na spodzie tylko) papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego
do 170⁰C piekarnika i pieczemy przez ok 15 minut (do suchego patyczka) i
studzimy. Zimny przekrawamy na dwa blaty.
Krem:
Masę
do ciasta przygotowujemy po części w kąpieli wodnej. W tym celu będziemy
potrzebować garnka z gotującą się wodą oraz (najlepiej) metalowej lub szklanej
miski, której dno swobodnie zeprze się na garnku.
Do
miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy na średnich obrotach miksera do
momentu aż masa zbieleje, ociepli się i zwiększy objętość. Zestawiamy z
palnika, hartujemy wstawiając miskę do zimnej wody i ubijając cały czas by masa
równomiernie przestygła.
Masło
ucieramy na puch, dodajemy powoli przestudzone ubite na parze jajka, a na końcu
zmiksowane truskawki. Nie wszystkie na raz tylko po trochu, bo zbyt duża ilość
na raz może spowodować ścięcie się kremu. Przekładamy blaty biszkoptowe.
Pianka:
Galaretkę
przezroczystą rozpuszczamy w ok 150ml gorącej wody. Studzimy.
Śmietanę
kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder a następnie odstawioną na
bok galaretkę. Piankę wylewamy od razu
na ciasto (biszkopt).Wyrównujemy i układamy umyte oraz ususzone truskawki.
Lekko je dociskamy.
Jaka to jest ta galaretka przezroczysta?
OdpowiedzUsuńJa użyłam takiej https://e-oetker.pl/desery/203-galaretka-krystaliczna-smak-truskawka-wanilia-od-dr-oetkera.html
Usuń