Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 4 stycznia 2015

Sałatka śledziowa w konserwowym towarzystwie

Sałatka śledziowa w towarzystwie pieczarek, ogórka i papryki, to znakomita przekąska nie tylko na święta, ale także podczas zakrapianych alkoholem imprez...


Składniki:

Dla ok 8-10 osób
6 płatów śledziowych solonych
1 duży słoik pieczarek konserwowych
1 duży słoik marynowanej papryki
3 ogórki konserwowe
2 cebule
pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju do sałatek, może być oliwa


Sposób wykonania:

Śledzie moczymy w wodzie ok pół godziny, by wypłukać nadmiar soli. Następnie wszystkie składniki, czyli ryby, pieczarki, paprykę, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. Dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem, by składniki mogły się "przegryźć". Schłodzoną podajemy Gościom na małych miseczkach.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)