Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 29 sierpnia 2015

Chlebki naan a'la kebab

Nie wiem czy jest ktoś, kto nie lubi fast-foodów. Sama osobiście chyba nie znam, albo po prostu nie wiem, że znam. 
Dawniej za takowe płaciłam, teraz powiem nieskromnie, że te moje mi bardziej smakują. Jakoś tak mi się mniej tłuste i ciężkie wydają. 
Dlatego dziś podaję przepis na kolejny świetny wypiek- tak wypiek, bo tak naprawdę o niego się rozchodzi. To czym je wypełnicie, to zależy tylko od Was i Waszych upodobań. 
Chlebki są tak smaczne, że śmiało można je jeść na ciepło, posmarowane świeżym ziołowym masełkiem. Nie dajcie się prosić :)


Składniki:

Na 10 chlebków:
600g mąki pszennej
300ml mleka 2%
45g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 duże jajko
5 łyżek oleju rzepakowego
200ml jogurtu naturalnego
2 łyżki przyprawy suszonej pomidor-czosnek-czarnuszka (do kupienia w sieciach rossmann)

Nadzienie:
3 piersi z kurczaka
3 pomidory malinowe
2 ogórki gruntowe
10 liści sałaty masłowej
1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku

Sos czosnkowy:
1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
3 łyżki majonezu
3 duże ząbki polskiego czosnku
1 łyżeczka przyprawy w płynie maggi
pieprz do smaku

Sos kebab:
1/2 szklanki pikantnego ketchupu
3 łyżki majonezu
szczypta chili

Dodatkowo:
2 arkusze papieru do pieczenia (na duże blaszki)
kilka łyżek oleju do natłuszczenia rąk i pergaminu


Sposób przygotowania:

1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Mleko delikatnie podgrzewamy (nie gotujemy!), mieszamy razem z drożdżami. Odstawiamy na ok 15 minut pod przykryciem, by drożdże zaczęły pracować. Jajko roztrzepać z jogurtem. Składniki te dodajemy do mąki razem z pozostałymi: solą, przyprawą suszoną oraz olejem. Mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod nieszczelnym przykryciem na godzinę.


2. Wyrośnięte ciasto przekładamy natłuszczonymi dłońmi na podsypaną mąką stolnicę. Dzielimy na 10 części. Każdą formujemy dłońmi na kształt kropli, tak by grubość była ok 7mm. Przekładamy na wysmarowany tłuszczem pergamin. Na dolnej półce piekarnika umieszczamy brytfannę z wodą (1/2 wysokości- jeśli odparuje dużo w trakcie pieczenia, to dolać) i włączamy piekarnik na 200st C, grzałka górna i dolna. Przygotowane naany pieczemy na górnej półce ok 7 minut z jednej strony i 5 minut po przewróceniu na drugą stronę. Dodatkowo jeśli mamy funkcję grilla możemy ją włączyć na ok 2 minuty z każdej strony, skracając przy tym czas podstawowego pieczenia do 5 z jednej i 3 z drugiej strony. Ciepłe chlebki delikatnie przekrawamy wzdłuż tworząc kieszonkę.


 3. Mięso kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawą kebab-gyros. Pomidory i ogórki kroimy w plastry. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Sos kebab: łączymy ketchup z majonezem i szczyptą chili. Sos czosnkowy: łączymy jogurt z majonezem, posiekanym drobno czosnkiem, magą i pieprzem. Przekrojone bułki z jednej strony smarujemy sosem kebab, z drugiej sosem czosnkowym, nakładamy sałatę, pomidora, ogórka oraz mięso drobiowe. Raz jeszcze polewamy sosem czosnkowym. Podajemy na ciepło.


6 komentarzy:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)