Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 22 sierpnia 2015

Tort czekoladowo- brzoskwiniowy

Torcik ten był drugim z kolei na urodziny naszego Olusia. O ile smak biszkoptu pozostawiłam ten sam- z kakaem, tak krem nie był już intensywnie fioletowy- jagodowy, a jaśniutki z nutą brzoskwini. Może jego wygląd ogólny nie zachwyca, ale już w przekroju prezentuje się ładnie, a i smak ma delikatny i nie mdlący. Bez oporu też podałam go solenizantowi. 


Składniki:

Na tortownicę o śr. 26cm:
Biszkopt:
4 duże jajka
1 szklanka cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki krupczatki
1 łaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 pełne łyżeczki kakao

Krem:
330ml śmietanki 30%
1 serek mascarpone (250g)
1 duża puszka brzoskwiń (850g)
1 galaretka pomarańczowa

Polewa:
2 tabliczki mlecznej czekolady
100ml śmietanki 30%

Dodatkowo:
1 opakowanie biszkoptów okrągłych
2 galaretki truskawkowe
1/2 soku z cytryny
1/3 szklanki przegotowanej wody
wafelki do obłożenia tortu (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

1. Biszkopt i galaretki
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700ml gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia. Brzoskwinie z puszki odcedzamy, syrop gotujemy, a następnie rozpuszczamy w nim galaretkę pomarańczową. Pozostawiamy do stężenia, a brzoskwinie w całości blendujemy. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakaem. Powoli przesiewamy do piany i mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą (tylko spód) tortownicę. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i dzielimy na dwa blaty.


2. Krem
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, a następnie zmniejszamy obroty na najniższe i powoli dodajemy po jednej łyżce zmiksowanych brzoskwiń. Na końcu wolnym strumieniem dodajemy galaretkę pomarańczową rozpuszczoną w syropie z brzoskwiń. Masę pozostawiamy w lodówce do lekkiego stężenia.


 3. Przełożenie
Biszkopt kakaowy nasączamy wodą z dodatkiem cytryny. Wykładamy 1/3 kremu brzoskwiniowego i dokładnie rozprowadzamy go po bokach by nie było szczelin- układamy biszkopty- wstawiamy do lodówki na ok 30 minut- zalewamy tężejącą galaretką truskawkową- ponownie odkładamy na ok 30 minut do lodówki- wykładamy 1/2 kremu brzoskwiniowego- biszkopt- cały tort smarujemy resztą kremu (górę oraz boki)- polewamy polewą. Polewa: 100ml śmietanki mocno podgrzewamy, tabliczki czekolady siekamy i wrzucamy do zestawionej z ognia śmietanki. Mieszamy i pozostawiamy na ok 3 minuty. Po tym czasie raz jeszcze mieszamy i wylewamy na wierzch tortu. Boki możemy obłożyć wafelkami śmietankowymi. Dekorujemy wedle uznania.


 Przed podaniem tort trzymać w lodówce, zdecydowanie lepiej się wtedy kroi. 


1 komentarz:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)