Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 21 stycznia 2016

Pierś indyka z wędzonym serem i pieczarkami

Dostałam od Rodziców spory kawałek indyczej piersi i tyle czekała w zamrażarce, aż w końcu się za nią zabrałam. 
W towarzystwie wędzonego sera, pieczarek i w boczku stanowiła pyszny dodatek do drugiego dania. Podana z ziemniaczkami, surówką i sosem pieczarkowym smakowała mi najbardziej. 


Składniki:

ok 1 kg piersi z indyka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
6-8 pieczarek (kapelusze)
250g wędzonego sera
ok 150-200g wędzonego boczku (w długich, cienkich plastrach)
sól, pieprz do smaku
2 łyżki margaryny zwykłej (Palma, Kasia)


Sposób przygotowania:

1. Pierś z indyka rozbijamy na cienki płat. Oprószamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki. 
Pieczarki smażymy na margarynie do zrumienienia. Przekładamy na mięso i układamy obok siebie. Ser kroimy w kostkę i posypujemy po całości fileta.  


2. Mięso zwijamy w roladę. Raz jeszcze delikatnie oprószamy solą i pieprzem, a następnie owijamy plastrami wędzonego boczku. 
Roladę przekładamy na pozostały ze smażenia pieczarek tłuszcz i obsmażamy z dwóch stron po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 160st C ok 1,5 godziny.  


W trakcie pieczenia możemy wyjąć i obrócić mięso na drugą stronę, by boczek z wierzchu nie był zbyt spieczony. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)