Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 29 stycznia 2016

Śmietankowe placuszki z sosem czekoladowo-truskawkowym

Tak mi tydzień zleciał, że nawet nie wiem kiedy ;) 
W tygodniu miałam Was "poczęstować" przepisem, ale zupełnie mi to wyleciało, więc nadrabiam dziś zaległości. 
Placuszki są delikatne, mocno śmietankowe i lekko słodkie. Na podwieczorek dla najbliższych jak znalazł :)


Składniki:

Na 5 placuszków:
4 duże łyżki śmietany 18%
3 łyżki mąki pszennej
1/2 opakowania wafelków torcikowych śmietankowych (80g)
1 jajko
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia

Dodatkowo:
1 czekolada mleczna truskawkowa
100ml śmietanki 30%


Sposób przygotowania:

1. Śmietanę, mąkę, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia miksujemy. Część wafelków mielimy, resztę siekamy nożem na większe kawałki. Dodajemy do masy śmietanowej.
2. Tak przygotowane ciasto nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
3. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy połamaną tabliczkę czekolady. Pozostawiamy na 2 minuty po czym mieszamy dokładnie aż do jej rozpuszczenia.



4. Placuszki polewamy odrobiną sosu czekoladowego i jeśli chcemy posypujemy dodatkowo pokruszonymi wafelkami.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)