Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Kopytka

Szczerze powiedziawszy długo zastanawiałam się czy wstawić tak banalny przepis :) Stwierdziłam jednak, że ludzie szukają różnych rzeczy i nawet ten może komuś się przydać.
Kopytka są jednymi z ulubionych przeze mnie zamienników ziemniaków do obiadu. Uwielbiam je z mięsem, sosami i surówkami. Ugotowanymi i polanymi skwarkami też nie pogardzę :)


Składniki:

1 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
ok 400g mąki pszennej (tyle ile zabierze ciasto)
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
słonina do omaszczenia


Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy na blat, łączymy z jajkiem i mąkami. Zagniecione ciasto dzielimy na mniejsze części, a każdą rolujemy na cienki wałek. Jeśli przywiera nam do blatu- podsypujemy mąką. Delikatnie spłaszczamy i kroimy nadając kształt rombu. Gotujemy od razu w osolonej wodzie przez ok 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy i maścimy skwarkami.


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)