Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 26 sierpnia 2016

Tort szpinakowo- truskawkowy

Wiecie już, że szpinak pokochałam miłością bezgraniczną i bezwarunkową. Nie mogło go więc zabraknąć w moim urodzinowym torcie. W połączeniu z kremem truskawkowym i białą czekoladą był obłędny w smaku i zachwycał wyglądem. Do powtórzenia na pewno!


Składniki na tortownicę o śr 16cm
 

Ciasto szpinakowe: 
180g szpinaku baby
3 jajka
1/3 szklanki oleju

sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki cukru kryształu
ok 250-300g mąki tortowej
1 niezbyt pełna łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem truskawkowy:
200g masła o wysokiej zawartości tłuszczu (min.82%)
4 łyżki cukru pudru
300g truskawek (mogą być mrożone)

 

Dodatkowo:
1 tabliczka białej czekolady
ok 80 ml słodkiej śmietanki
kolorowe perełki do dekoracji



Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia przyciętym do odpowiedniego rozmiaru. Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączone składniki przelewamy na tortownicę i pieczemy do suchego patyczka, ok 40 minut. W trakcie możemy przykryć wierzch folią aluminiową. Gotowe wykładamy z formy i studzimy. Ścinamy wierzch (śmiało można go zjeść), a pozostałe ciasto dzielimy np nitką na 3 części. 

2. Krem: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Truskawki (rozmrożone) miksujemy i powoli, po jednej łyżce dodajemy do kremu. Gotowym przekładamy krążki ciasta i boki tortu. 

3. Polewa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, pod koniec dodajemy śmietankę. Gotową polewę wylewamy na wierzch tortu i delikatnie rozprowadzamy. Posypujemy kolorowymi perełkami i pozostawiamy do zastygnięcia.


6 komentarzy:

  1. Wyglada spektakularnie!
    Wspaniale kolory!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny ;bajkowy wygląd ;) porywam pomysł i zapraszam do siebie na kilka słodkich inspiracji;
    pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  3. super kolorystyka :) Uroczy torcik :) Jeszcze raz wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu, chciałabym zrobic ten tort w prostokątnej tortownicy. Mam podwoić składniki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasia tak jak pisałam na fb: na kwadratową blaszkę o boku 24cm podwajamy, a na prostokątną ok. 24x36cm potrajamy, by był wyższy :)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)