Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 30 stycznia 2017

Barszcz z uszkami (wigilijny)

Tak, tak wiem, już dawno po świętach, a przepis powinnam dodać miesiąc przed kolejnymi ;) Nie mam jednak w zwyczaju trzymać gotowych już przepisów "w zanadrzu", bo przy moim roztrzepaniu mogłabym o nim po prostu zapomnieć 😁
Barszcz przygotowałam na Wigilijny wieczór, ale teraz także możecie ugotować podobny, ale np na wywarze mięsnym. 


Składniki:


Na barszcz:
1 kg buraków ćwikłowych
50g suszonych grzybów (borowików)
4 ząbki czosnku
2 duże marchwie 

1 pietruszka
kawałek korzenia selera
1 por
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sok z ½ cytryny
1½l zakwasu buraczanego

Ciasto na uszka:
300g mąki
1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka roztopionego masła

Farsz do uszek:
50g suszonych grzybów
150g pieczarek
1 mała cebula
1 łyżka masła



Sposób przygotowania:

1. Barszcz: Buraki obieramy i kroimy na małe kawałki- możemy także zetrzeć na tarce. Przekładamy do garnka wraz z włoszczyzną, grzybkami, liśćmi laurowymi, czosnkiem i zielem angielskim. Zalewamy wodą- tyle by wszystko pokryło. Gotujemy na małym ogniu ok 40 minut. Po tym czasie odcedzamy, dodajemy zakwas buraczany, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Barszczu nie gotujemy!

2. Mąkę przesiewamy wraz z solą. Powoli dolewamy wodę i nożem wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy roztopione masło i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Odkładamy pod miskę, by chwilę odpoczęło. Przed lepieniem wałkujemy na grubość ok 2-3mm, dzielimy na małe kwadraciki (u mnie były troszkę większe-ok 3x3cm).

3. Farsz: Do przygotowania farszu możemy użyć grzybów gotowanych w barszczu. Jeśli chcemy je jednak zostawić, to kolejne odmierzone 50g namaczamy całą noc w zimnej wodzie. Kolejnego dnia gotujemy wraz z pokrojonymi pieczarkami w tej samej wodzie do miękkości, a następnie odcedzone mielimy wraz z cebulą przez maszynkę do mięsa. Dodajmy stopioną łyżkę masła i mieszamy do połączenia składników.

4. Przygotowanie uszek: Farsz nakładamy na każdy kwadracik ciasta i zlepiamy tworząc trójkąt. Następnie zlepiamy dwa końce ze sobą. Uszka gotujemy w osolonej wodzie, ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podajemy z przygotowanym wcześniej barszczem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)