Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 16 czerwca 2015

Dżem truskawkowy z białą czekoladą

Jak truskawki, to i przetwory :) U mnie już zapas konfitur z tymi owocami jest, teraz czekam na kolejne, zwłaszcza że dostałam piękne słoiczki :D

Póki co zapraszam na dżemik z białą czekoladą, słodziutki, taki mniam mniam :)


Składniki:

Na 8 słoiczków (350g)
2 kg truskawek
700g cukru kryształu
2 opakowania substancji żelującej (żelfix, dżemix)
2 tabliczki białej czekolady


Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i odszypułkujemy. Zgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Mieszamy z substancją żelującą i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy aż do zagotowania. Wsypujemy resztę cukru i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Po ściągnięciu garnka z ognia mieszamy aż do momentu zmniejszenia się ilości piany. Możemy ją także ściągnąć za pomocą łyżki. Wsypujemy drobno posiekane białe czekolady i mieszamy do ich rozpuszczenia. Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilka godzin. 


Efekt końcowy:


3 komentarze:

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)