Jak truskawki, to i przetwory :) U mnie już zapas konfitur z tymi owocami jest, teraz czekam na kolejne, zwłaszcza że dostałam piękne słoiczki :D
Póki co zapraszam na dżemik z białą czekoladą, słodziutki, taki mniam mniam :)
Składniki:
Na 8 słoiczków (350g)
2 kg truskawek
700g cukru kryształu
2 opakowania substancji żelującej (żelfix, dżemix)
2 tabliczki białej czekolady
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy i odszypułkujemy. Zgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Mieszamy z substancją żelującą i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy aż do zagotowania. Wsypujemy resztę cukru i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Po ściągnięciu garnka z ognia mieszamy aż do momentu zmniejszenia się ilości piany. Możemy ją także ściągnąć za pomocą łyżki. Wsypujemy drobno posiekane białe czekolady i mieszamy do ich rozpuszczenia. Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilka godzin.
Póki co zapraszam na dżemik z białą czekoladą, słodziutki, taki mniam mniam :)
Składniki:
Na 8 słoiczków (350g)
2 kg truskawek
700g cukru kryształu
2 opakowania substancji żelującej (żelfix, dżemix)
2 tabliczki białej czekolady
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy i odszypułkujemy. Zgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Mieszamy z substancją żelującą i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy aż do zagotowania. Wsypujemy resztę cukru i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Po ściągnięciu garnka z ognia mieszamy aż do momentu zmniejszenia się ilości piany. Możemy ją także ściągnąć za pomocą łyżki. Wsypujemy drobno posiekane białe czekolady i mieszamy do ich rozpuszczenia. Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilka godzin.
Efekt końcowy:
Kolor ma piękny, mniam zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńSmak jeszcze lepszy hihi :D
UsuńMusi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń