Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 7 czerwca 2015

Sernik truskawkowy na cukierkowym spodzie

Zostawiam Wam dziś kawałeczek sernika truskawkowego z lekko kwaśnym musem i słodkim spodem na bazie czekoladowych cukierków, a sama uciekam z domku, bo zbyt gorąco by w nim siedzieć :) Miłej niedzieli Kochani!


Składniki:

Na tortownicę o śr 28cm
Spód:
1 paczka herbatników maślanych (250g)
10 dkg fistaszków niesolonych
35 dkg cukierków w czekoladzie z miękkim nadzieniem (na wzór Michaszków)
125 ml śmietanki 30%

Masa serowa:
125 ml śmietanki 30%
4 kopiaste łyżki cukru pudru
50 dkg sera twarogowego podwójnie zmielonego
300g truskawek
2 serki homogenizowane waniliowe (ok 100g każdy)
1 śmietan fix
1 galaretka truskawkowa
125ml wrzątku

Mus truskawkowy:
500g truskawek
2 galaretki truskawkowe
2 kopiaste łyżki cukru kryształu

Dodatkowo:
ok 30 połówek truskawek
1 opakowanie bitej śmietany śnieżki
ok 125ml mleka


Sposób przygotowania:

1. Spód: Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki, ale nie na miał. Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią podzielone na mniejsze kawałki cukierki. Odstawiamy i mieszamy po ok 2 minutach do rozpuszczenia. Do masy dodajemy herbatniki oraz połówki fistaszków. Mieszamy i wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy wyłożyć połówkami truskawek- jedna obok drugiej. Odkładamy do lodówki i przygotowujemy masę serową.


 2. Masa serowa: Galaretkę zalewamy 125 ml wrzątku, rozpuszczamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Możemy to zrobić, jeszcze przed przygotowaniem spodu, będzie nam wtedy zdecydowanie szybciej. Śmietankę ubijamy wraz ze śmietan fixem, dodajemy cukier puder, serki homogenizowane i ser twarogowy. Ucieramy mikserem. W blenderze rozdrabniamy truskawki i powoli dolewamy do masy serowej. Na końcu, cały czas mieszając delikatnym strumieniem wlewamy zimną galaretkę. Gotową masę przełożyć na nasz spód, uważając by boczne truskawki się nie wywróciły. Odkładamy do lodówki na ok godzinę.


 3. Mus truskawkowy: Z podanej ilości odkładamy ok 10 truskawek i kroimy je na mniejsze części. Pozostałe dokładnie blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy dwie galaretki truskawkowe i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy do ostudzenia. Po ok godzinie wylewamy na wierzch naszego sernika, wbijając odłożone wcześniej pokrojone kawałki truskawek. Odkładamy do lodówki, a przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną ubitą z mlekiem.


 Efekt końcowy:


2 komentarze:

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)