Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 21 czerwca 2015

Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowym

Sylwia tak namawia do jej konkursu, że nie sposób się oprzeć, w sumie nie tyle jej, co porcelanie, którą można wygrać.
To głównie ona skradła moje serce i dla niej te muffinki.
Lśniąco biała, o nietypowych kształtach... Jak je zdobędę, zaproszę Was na kawę, hihi :)

Tymczasem polecam marchewkowe muffinki ze śmietankowym kremem. Na jednej nie skończycie :)

A jeśli choć troszkę mnie lubicie, to zapraszam do kliknięcia pod zdjęciami końcowymi przycisku Fooder'a :) (Zapisz przepis na FOODERZE) Wam nie zaszkodzi, a mnie przybliży do tego pięknego zestawu... Dziękuję!



Składniki:

Na ok 15 muffinek:
100g cukru kryształu
75ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
2 jajka
130g marchewki startej na małych oczkach
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1 łyżka dżemu truskawkowego
100g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
po 1 płaskiej małej łyżeczce proszku do pieczenia, sody oczyszczonej oraz cynamonu
szczypta soli
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
50g rodzynek

Krem:
330ml słodkiej śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
1 serek śmietankowy (typu Almette)
30 g suszonej żurawiny


Sposób przygotowania:

1. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puch. Stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając na niskich obrotach. Dodajemy dżem, marchewkę, rodzynki oraz czekoladę drobno posiekaną. Mieszamy. Do tak przygotowanej masy dodajemy wymieszane ze sobą i przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.Dodajemy szczyptę soli i drewnianą łyżką, powoli wszystko razem łączymy. 
Masę przelewamy do przygotowanych wcześniej i rozłożonych papilotek do 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy do "suchego patyczka"- ok 25 minut. Wyciągamy i pozostawiamy do ostudzenia. 


 2. Śmietankę mocno schłodzoną ubijamy na sztywno. Miksujemy z cukrem pudrem oraz dodawanym stopniowo serkiem śmietankowym. Przekładamy do szprycy i dekorujemy nasze przestudzone muffinki. Całość posypujemy suszoną żurawiną. 


Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ”  pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.


4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.