Dziś mam dla Was bardzo proste i smaczne ciacho, które ukręciłam kiedyś na szybko przed północą :) Oczywiście drugą galaretkę wyłożyłam nazajutrz rano, ale do popołudniowej kawki ciasto było gotowe :)
Aha i zaznaczam, że te czereśnie były bez robaków :)
Składniki:
Na kwadratową formę o boku 24cm:
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki krupczatki
2/3 szklanki cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 kostka miękkiej margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
ok 300g zmiksowanych truskawek
Galaretka I:
Ok 500g wydrylowanych czereśni
1 galaretka wiśniowa
Galaretka II:
Ok 200g truskawek
1 galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Wylewamy na wyłożoną papierem formę i wkładamy do nagrzanego do 180st C na ok 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem- jeśli suchy to wyciągamy.
2. Masa: Miękką margarynę ucieramy na puch, dodajemy cukier puder a następnie powoli zmiksowane owoce. Gotową masę wykładamy na wierzch naszego biszkoptu.
3. Czereśnie drylujemy, układamy na masie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Gdy galaretka stężeje wykładamy pokrojone na małe cząstki truskawki i zalewamy zimną truskawkową galaretką. Wkładamy do lodówki do ponownego schłodzenia.
Całość pójdzie nam zdecydowanie szybciej jeśli galaretki rozpuścimy dużo wcześniej.
Aha i zaznaczam, że te czereśnie były bez robaków :)
Składniki:
Na kwadratową formę o boku 24cm:
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki krupczatki
2/3 szklanki cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 kostka miękkiej margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
ok 300g zmiksowanych truskawek
Galaretka I:
Ok 500g wydrylowanych czereśni
1 galaretka wiśniowa
Galaretka II:
Ok 200g truskawek
1 galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Wylewamy na wyłożoną papierem formę i wkładamy do nagrzanego do 180st C na ok 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem- jeśli suchy to wyciągamy.
2. Masa: Miękką margarynę ucieramy na puch, dodajemy cukier puder a następnie powoli zmiksowane owoce. Gotową masę wykładamy na wierzch naszego biszkoptu.
3. Czereśnie drylujemy, układamy na masie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Gdy galaretka stężeje wykładamy pokrojone na małe cząstki truskawki i zalewamy zimną truskawkową galaretką. Wkładamy do lodówki do ponownego schłodzenia.
Całość pójdzie nam zdecydowanie szybciej jeśli galaretki rozpuścimy dużo wcześniej.
Wygląda pysznie! Te owoce w galaretce takie soczyste...mniam :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pychota :)
OdpowiedzUsuń