Dwa dni temu przeglądałam bloga, który odwiedził mój fp na facebooku. Bon Ton Italia strasznie mnie zaciekawił - typowe włoskie potrawy, piękne zdjęcia, kolorowo... Wyhaczyłam tam przepis na ciasto na pizzę i zaintrygował mnie do tego stopnia, że wczoraj postanowiłam upiec :)
Posmakowało nam, Mąż stwierdził że ciasto jedno z lepszych, więc przepis na nie pozostaje u nas już na zawsze. Jako, że bardzo prosiliście, wstawiam moją wersję pizzy bogatą w mozzarellę :)
Składniki:
Na 3 pizze o śr. ok 30cm
750g mąki pszennej
450 ml przegotowanej letniej wody
18g drożdży
1,5 łyżeczki cukru
1/2 płaskiej łyżeczki soli
6 łyżek oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju)
Passata:
150g przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju bazyliowego
10dkg sera mozzarella
Dodatki:
Pieczarki, kukurydza, ser mozzarella, przyprawa do pizzy
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy wraz z solą. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w przegotowanej letniej wodzie. Dodajemy do nich oliwę i powoli wlewamy do mąki cały czas ją mieszając, by nie było grudek. Zarabiamy ciasto ręką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 90 minut (w ciepłym miejscu, przykryte bawełnianą ściereczką).
2. W tym czasie przygotowujemy passatę, oraz dodatki. Pieczarki myjemy i kroimy na talarki. Podsmażamy bez dodatku tłuszczu, ze szczyptą soli do momentu odparowania wody. Kukurydzę przecedzamy na siteczku. Mozzarellę ścieramy: ok 10 dkg na malutkich oczkach (jak marchewkę do surówki), pozostałą część (u mnie ok 40dkg) na grubych oczkach. Przecier pomidorowy łączymy z oliwą z oliwek oraz posiekanym lub rozdrobnionym czosnkiem. Dodajemy starte na małych oczkach 10dkg sera mozzarelli. Wyrabiamy łyżką na gładką pastę. Jeśli jest zbyt twarda, dodajemy oliwy.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok 2 mm. Przekładamy na wyłożone papierem do pieczenia formy (u mnie dwie duże blaszki z piekarnika+ tortownica 28) Boki delikatnie zawijamy do góry i smarujemy oliwą z oliwek. Środek smarujemy passatą, posypujemy pieczarkami i kukurydzą. Wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na ok 10 minut, po czym wyciągamy posypujemy startą na grubych oczkach mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Pizzę podajemy z ulubionymi sosami. Możemy także skomponować własne dodatki.
Posmakowało nam, Mąż stwierdził że ciasto jedno z lepszych, więc przepis na nie pozostaje u nas już na zawsze. Jako, że bardzo prosiliście, wstawiam moją wersję pizzy bogatą w mozzarellę :)
Składniki:
Na 3 pizze o śr. ok 30cm
750g mąki pszennej
450 ml przegotowanej letniej wody
18g drożdży
1,5 łyżeczki cukru
1/2 płaskiej łyżeczki soli
6 łyżek oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju)
Passata:
150g przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju bazyliowego
10dkg sera mozzarella
Dodatki:
Pieczarki, kukurydza, ser mozzarella, przyprawa do pizzy
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy wraz z solą. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w przegotowanej letniej wodzie. Dodajemy do nich oliwę i powoli wlewamy do mąki cały czas ją mieszając, by nie było grudek. Zarabiamy ciasto ręką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 90 minut (w ciepłym miejscu, przykryte bawełnianą ściereczką).
2. W tym czasie przygotowujemy passatę, oraz dodatki. Pieczarki myjemy i kroimy na talarki. Podsmażamy bez dodatku tłuszczu, ze szczyptą soli do momentu odparowania wody. Kukurydzę przecedzamy na siteczku. Mozzarellę ścieramy: ok 10 dkg na malutkich oczkach (jak marchewkę do surówki), pozostałą część (u mnie ok 40dkg) na grubych oczkach. Przecier pomidorowy łączymy z oliwą z oliwek oraz posiekanym lub rozdrobnionym czosnkiem. Dodajemy starte na małych oczkach 10dkg sera mozzarelli. Wyrabiamy łyżką na gładką pastę. Jeśli jest zbyt twarda, dodajemy oliwy.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok 2 mm. Przekładamy na wyłożone papierem do pieczenia formy (u mnie dwie duże blaszki z piekarnika+ tortownica 28) Boki delikatnie zawijamy do góry i smarujemy oliwą z oliwek. Środek smarujemy passatą, posypujemy pieczarkami i kukurydzą. Wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na ok 10 minut, po czym wyciągamy posypujemy startą na grubych oczkach mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Pizzę podajemy z ulubionymi sosami. Możemy także skomponować własne dodatki.
Asiu pysznie u Ciebie:-) Robię takie samo ciacho i zawsze się udaje i jest rewelacyjne:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wiolu :)
Usuńooo...ja zawsze na maślance robię, ale ten sposób muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńA ja z kolei nie słyszałam o pizzy na maślance :)
UsuńAle mi narobiłaś smaka na pizzę! :)
OdpowiedzUsuńJa robię ciasto z dodatkiem mleka, wypróbuję kiedyś z wodą.
Asia ja też zawsze z mlekiem, ale spróbuj, bo taka na wodzie na pewno Ci posmakuje :)
Usuńwygląda pięknie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń