Kiedy na dworze 32 w cieniu, nic nas bardziej nie ochłodzi niż gałka zimnych lodów, no może dwie, ewentualnie trzy.... Zapraszam tym razem na pomarańczowe, nie za słodkie i delikatnie orzeźwiające :) Komu, komu ?
Składniki:
Na ok 1,5l lodów:
350 ml śmietanki 30%
100 g cukru pudru
1 serek mascarpone
3 płaskie łyżki cukru z prawdziwą wanilią
5 pomarańczy
1 limonka
Sposób przygotowania:
2 pomarańcze oraz limonkę sparzamy wrzątkiem. Szorujemy i ścieramy skórkę na drobne wiórki. Następnie obieramy wszystkie dokładnie z białych błonek i blendujemy razem z obraną limonką.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz cukier z wanilią i serek mascarpone. Mieszamy na niskich obrotach miksera powoli dodając zblendowany mus cytrusowy. Najlepiej robić to w wysokim naczyniu. Na końcu do gotowej masy dodajemy starte skórki owoców. Zamieszaną masę przelewamy do maszynki do lodów i mieszamy do odpowiedniej konsystencji, ewentualnie przelewamy do pojemników i mieszając co ok godzinę mrozimy aż do pożądanej gęstości. Nakładamy gałkami do kubków waflowych i delektujemy się smakiem :)
Pomarańcza powinna być bez białych błonek, ponieważ powodują one gorycz w smaku.
Składniki:
Na ok 1,5l lodów:
350 ml śmietanki 30%
100 g cukru pudru
1 serek mascarpone
3 płaskie łyżki cukru z prawdziwą wanilią
5 pomarańczy
1 limonka
Sposób przygotowania:
2 pomarańcze oraz limonkę sparzamy wrzątkiem. Szorujemy i ścieramy skórkę na drobne wiórki. Następnie obieramy wszystkie dokładnie z białych błonek i blendujemy razem z obraną limonką.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz cukier z wanilią i serek mascarpone. Mieszamy na niskich obrotach miksera powoli dodając zblendowany mus cytrusowy. Najlepiej robić to w wysokim naczyniu. Na końcu do gotowej masy dodajemy starte skórki owoców. Zamieszaną masę przelewamy do maszynki do lodów i mieszamy do odpowiedniej konsystencji, ewentualnie przelewamy do pojemników i mieszając co ok godzinę mrozimy aż do pożądanej gęstości. Nakładamy gałkami do kubków waflowych i delektujemy się smakiem :)
Pomarańcza powinna być bez białych błonek, ponieważ powodują one gorycz w smaku.
Na sam widok ślinka cieknie. Mimo późnej godziny podreptałam do lodówki po swoje lody :)))
OdpowiedzUsuńJak to dobrze mieć swoje pod ręką :D
Usuń