Dziś Dzień Ojca, a Ojciec jak to każdy facet lubi dobrze zjeść :) Dlatego moja propozycja nie jest na słodko, a właśnie na "konkretnie"!
Dużo mięsa, oczywiście wysokokalorycznego i do tego dobre piwko, to chyba najlepszy zestaw na ten wyjątkowy dzień!
Składniki:
800g karkówki
300g wędzonego boczku (najlepiej długie paski)
kilka liści młodej kapusty (ok 5)
1/3 czerwonej, świeżej papryki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
Marynata:
1/3 szklanki oleju
1 łyżka przyprawy gajowego np Bella-Bis
1 łyżka przyprawy do steków np Bella-Bis
4 ząbki czosnku
Dodatkowo:
nić spożywcza
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę myjemy i przekrawamy tak by powstał długi płat. Ja najpierw przecinam wzdłuż ok 1.5cm od góry zostawiając złączony bok, a następnie tak samo nacinam z dołu- powstaje taka eska, którą rozciągam i dodatkowo rozbijam tłuczkiem do mięsa. Z każdej strony nacieramy solą i pieprzem. Na rozbitym mięsie układamy umyte i osuszone liście młodej kapusty, a dodatkowo na jeden węższy koniec paski pokrojonej papryki. Całość zwijamy w rulon. Zwinięte mięso owijamy dokładnie (od spodu również) paskami wędzonego boczku. Ja odkroiłam od niego skórę i wycięłam kosteczki, by później nikt ząbka nie stracił :) Lepiej jeśli są długie, ale ja miałam krótkie i też sobie poradziłam. Roladę mocno okręcamy nicią spożywczą i przekładamy do plastikowego, zamykanego pojemnika lub innego naczynia. Z oleju oraz przypraw i posiekanego czosnku przygotowujemy marynatę, którą wylewamy na mięso i dokładnie w nie wcieramy. Zamykamy pudełko i na min, 12 godzin odkładamy do lodówki.
2. Po upływie podanego czasu mięso wraz z przyprawami i tłuszczem przekładamy do rękawa do pieczenia. Zwijamy końce i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 170st C na 90 minut. Po tym czasie rękaw rozcinamy i przypiekamy roladę z każdej strony po ok 10 minut. Podajemy na ciepło.
Przyprawy, których ja używam śmiało możecie zakupić w internetowym sklepie Bella-Bis.
Dużo mięsa, oczywiście wysokokalorycznego i do tego dobre piwko, to chyba najlepszy zestaw na ten wyjątkowy dzień!
Składniki:
800g karkówki
300g wędzonego boczku (najlepiej długie paski)
kilka liści młodej kapusty (ok 5)
1/3 czerwonej, świeżej papryki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
Marynata:
1/3 szklanki oleju
1 łyżka przyprawy gajowego np Bella-Bis
1 łyżka przyprawy do steków np Bella-Bis
4 ząbki czosnku
Dodatkowo:
nić spożywcza
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę myjemy i przekrawamy tak by powstał długi płat. Ja najpierw przecinam wzdłuż ok 1.5cm od góry zostawiając złączony bok, a następnie tak samo nacinam z dołu- powstaje taka eska, którą rozciągam i dodatkowo rozbijam tłuczkiem do mięsa. Z każdej strony nacieramy solą i pieprzem. Na rozbitym mięsie układamy umyte i osuszone liście młodej kapusty, a dodatkowo na jeden węższy koniec paski pokrojonej papryki. Całość zwijamy w rulon. Zwinięte mięso owijamy dokładnie (od spodu również) paskami wędzonego boczku. Ja odkroiłam od niego skórę i wycięłam kosteczki, by później nikt ząbka nie stracił :) Lepiej jeśli są długie, ale ja miałam krótkie i też sobie poradziłam. Roladę mocno okręcamy nicią spożywczą i przekładamy do plastikowego, zamykanego pojemnika lub innego naczynia. Z oleju oraz przypraw i posiekanego czosnku przygotowujemy marynatę, którą wylewamy na mięso i dokładnie w nie wcieramy. Zamykamy pudełko i na min, 12 godzin odkładamy do lodówki.
2. Po upływie podanego czasu mięso wraz z przyprawami i tłuszczem przekładamy do rękawa do pieczenia. Zwijamy końce i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 170st C na 90 minut. Po tym czasie rękaw rozcinamy i przypiekamy roladę z każdej strony po ok 10 minut. Podajemy na ciepło.
Efekt końcowy:
Przyprawy, których ja używam śmiało możecie zakupić w internetowym sklepie Bella-Bis.
Świetna i niebanalna :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńA po upieczeniu bardzo mięciutka :)
UsuńPyszna :)
OdpowiedzUsuńUśliniłam się...ładnie to tak kusić kawałem dobrego mięsiwa?
OdpowiedzUsuń