Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 6 czerwca 2015

Lody truskawkowo-jogurtowe z kawałkami owoców

Sezon na truskawki w pełni, więc postanowiłam skorzystać i wypróbować mój nowy sprzęt, jakim jest maszynka do lodów. Tym bardziej że pozostało mi troszkę kremu do tarty. Nigdy nie jadłam u kogoś domowych lodów, więc nie wiem czy są lepsze czy gorsze, ale moje były smaczne i szybko się rozeszły :)


Składniki:

Na 6 porcji:
100ml śmietanki 36%
1 serek mascarpone
25ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki
300g truskawek
1 galaretka truskawkowa
100ml gęstego jogurtu naturalnego
6 wafelków do lodów - można więcej, ale wtedy porcje będą mniejsze:)


Sposób przygotowania:

Ok 220g truskawek rozgniatamy i stawiamy na wolnym ogniu. Mieszamy co jakiś czas, a gdy zaczną bulgotać wsypujemy galaretkę i gdy się rozpuści zestawiamy do wystudzenia.
Śmietankę ubijamy mikserem (ja ją tylko spulchniłam), dodajemy powolnym strumieniem mleko oraz jogurt naturalny a na końcu serek mascarpone. Wszystko miksujemy na wolnych obrotach. Gdy składniki się połączą dodajemy delikatnym strumieniem mus truskawkowy- koniecznie schłodzony. Gotową masę przelewamy do włączonej już maszynki do lodów, dodajemy pokrojone na cząstki pozostałe owoce i pozostawiamy na ok 45 minut. Po tym czasie przekładamy do wafli, dekorujemy truskawkami i podajemy od razu do konsumpcji.  



Jeśli nie mamy maszynki do lodów, możemy gotową masę przelać do pojemnika plastikowego, zamknąć szczelnie i włożyć do zamrażalnika na min 6 godzin, pamiętając o tym by mieszać je co godzinę, by pozbyć się kryształków lodu. 


4 komentarze:

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)