Był już dżemik z białą czekoladą, więc teraz coś bardziej orzeźwiającego- z pomarańczą. Dodatek cząstek pomarańczy oraz skórki daje lekki kwaskowy posmak, przez co dżem nie jest taki mdły.
Może zagości na Waszych spiżarnianych półkach...?
Składniki:
Na ok 10 słoiczków (330g)
2 kg truskawek
2 pomarańcze
550g cukru kryształu
150g drobnego cukru trzcinowego Diamant
2 opakowania np. dżemix'u, konfitur-fix'u lub żelfix'u
1 płaska łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Zagniatamy. Pomarańcze dokładnie myjemy, jedną sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Obieramy i dzielimy na małe cząstki. Delikatnie zgniecione przekładamy do garnka z truskawkami wraz z sokiem, wsypujemy cynamon oraz substancje żelujące i stawiamy na ogniu. Gotujemy ok 2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier kryształ trzcinowy i skórkę pomarańczową. Gotujemy ok 5 minut. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilka godzin. Przechowujemy w zaciemnionym miejscu, po otwarciu w lodówce.
Może zagości na Waszych spiżarnianych półkach...?
Składniki:
Na ok 10 słoiczków (330g)
2 kg truskawek
2 pomarańcze
550g cukru kryształu
150g drobnego cukru trzcinowego Diamant
2 opakowania np. dżemix'u, konfitur-fix'u lub żelfix'u
1 płaska łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Zagniatamy. Pomarańcze dokładnie myjemy, jedną sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Obieramy i dzielimy na małe cząstki. Delikatnie zgniecione przekładamy do garnka z truskawkami wraz z sokiem, wsypujemy cynamon oraz substancje żelujące i stawiamy na ogniu. Gotujemy ok 2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier kryształ trzcinowy i skórkę pomarańczową. Gotujemy ok 5 minut. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilka godzin. Przechowujemy w zaciemnionym miejscu, po otwarciu w lodówce.
Efekt końcowy:
Jestem pewna, że smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuń