Tak jak obiecałam, mam dla Was jeszcze jedne muffinki :) Na szczęście lody w porę się zmroziły :) Tym razem połączenie cytrynowego biszkopciku i truskawkowych lodów.
Takie 2w1
Ten przepis także bierze udział w konkursie u Ostrej, śmiało więc możecie klikać na Fooder'a, który będzie Waszą internetową książką kucharską.
Składniki:
Na ok 12 sztuk:
Ciasto:
2 małe jajka
150g cukru kryształu
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
300g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lody truskawkowe:
330ml śmietanki 30%
1 serek mascarpone (250g)
4 łyżki cukru pudru
1 serek śmietankowy (typu Almette)
250g zmiksowanych truskawek
Dodatkowo:
kilka truskawek do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Powoli
dolewamy mleko, olej, a następnie wodę z sokiem z wyparzonej i otartej
wcześniej skórki z cytryny. Pomiędzy dodawaniem kolejnych składników
ciasto mieszamy łyżką bądź za pomocą miksera (na najniższych obrotach).
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesianą dodajemy do ciasta.
Wsypujemy także skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy, ale tylko do
połączenia składników. Gotowym napełniamy papilotki i wstawiamy do
nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 25 minut. Sprawdzamy za pomocą
patyczka, czy ciasto w środku jest upieczone, jeśli jest suchy-
wyciągamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
2. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, ser mascarpone oraz serek śmietankowy. Miksujemy na gładką masę, a następnie powoli dodajemy zmiksowane truskawki. Mieszamy i przelewamy do większego pudełka po lodach. Wstawiamy do lodówki na ok 8 godzin, pamiętając by co godzinę dobrze je przemieszać. Przygotowane lody nakładamy na nasze cytrynowe muffinki i dekorujemy połówkami truskawek.
Takie 2w1
Ten przepis także bierze udział w konkursie u Ostrej, śmiało więc możecie klikać na Fooder'a, który będzie Waszą internetową książką kucharską.
Składniki:
Na ok 12 sztuk:
Ciasto:
2 małe jajka
150g cukru kryształu
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
300g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lody truskawkowe:
330ml śmietanki 30%
1 serek mascarpone (250g)
4 łyżki cukru pudru
1 serek śmietankowy (typu Almette)
250g zmiksowanych truskawek
Dodatkowo:
kilka truskawek do dekoracji
Sposób przygotowania:
2. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, ser mascarpone oraz serek śmietankowy. Miksujemy na gładką masę, a następnie powoli dodajemy zmiksowane truskawki. Mieszamy i przelewamy do większego pudełka po lodach. Wstawiamy do lodówki na ok 8 godzin, pamiętając by co godzinę dobrze je przemieszać. Przygotowane lody nakładamy na nasze cytrynowe muffinki i dekorujemy połówkami truskawek.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Jak apetycznie wygladają :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asiu :)
UsuńO rany! Ale kusisz na noc :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za zgłoszenie - wygląda bardzo smakowicie!
http://ostra-na-slodko.pl/
Nie wiele brakło, a obudziłabym się z ręką- wiadomo gdzie :)
Usuńswietna kolorystyka!
OdpowiedzUsuńFantastyczne!
OdpowiedzUsuńkolorowe:)
OdpowiedzUsuń