Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 21 czerwca 2015

Muffinki cytrynowe z lodami truskawkowymi

Tak jak obiecałam, mam dla Was jeszcze jedne muffinki :) Na szczęście lody w porę się zmroziły :) Tym razem połączenie cytrynowego biszkopciku i truskawkowych lodów. 
Takie 2w1

Ten przepis także bierze udział w konkursie u Ostrej, śmiało więc możecie klikać na Fooder'a, który będzie Waszą internetową książką kucharską.



Składniki:

Na ok 12 sztuk:

Ciasto:
2 małe jajka
150g cukru kryształu
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
300g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lody truskawkowe:
330ml śmietanki 30%
1 serek mascarpone (250g)
4 łyżki cukru pudru
1 serek śmietankowy (typu Almette)
250g zmiksowanych truskawek

Dodatkowo:
kilka truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania:


1. Jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Powoli dolewamy mleko, olej, a następnie wodę z sokiem z wyparzonej i otartej wcześniej skórki z cytryny. Pomiędzy dodawaniem kolejnych składników ciasto mieszamy łyżką bądź za pomocą miksera (na najniższych obrotach). Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesianą dodajemy do ciasta. Wsypujemy także skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy, ale tylko do połączenia składników. Gotowym napełniamy papilotki i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 25 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto w środku jest upieczone, jeśli jest suchy- wyciągamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

2.  Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, ser mascarpone oraz serek śmietankowy. Miksujemy na gładką masę, a następnie powoli dodajemy zmiksowane truskawki. Mieszamy i przelewamy do większego pudełka po lodach. Wstawiamy do lodówki na ok 8 godzin, pamiętając by co godzinę dobrze je przemieszać. Przygotowane lody nakładamy na nasze cytrynowe muffinki i dekorujemy połówkami truskawek.




Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
 

7 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.