Wiele lat temu, koleżanka przyniosła do pracy pyszne ciacho. Nawet dała mi przepis, ale ten oczywiście jak to u mnie, szybko się zawieruszył.
Na szczęście Aga dosłała duplikat :D
Zapraszam na pyszne ciacho bez pieczenia, z delikatnym posmakiem słonych krakersów. Robi się szybko, łatwo, a smakuje obłędnie :)
Składniki:
Na kwadratową blaszkę o dł. 24cm
250g krakersów
170g miękkiej margaryny
1 budyń waniliowy
1/2 l mleka 3.2%
1/2 szklanki cukru kryształu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
150g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Z 1/2l mleka odlewamy ok 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Resztę zagotowujemy. Do gotującego się wlewamy mieszankę budyniową i mieszamy aż do zagotowania, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i dosypujemy cukier kryształ. Mieszamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy powoli zimny budyń oraz ok 100g wiórek kokosowych.
2. Na wyłożoną folią spożywczą formę wykładamy warstwę krakersów- jeden koło drugiego, na to ok 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa krakersów, 1/2 masy budyniowej, warstwa krakersów i reszta masy. Pozostałe krakersy kruszymy i wraz z resztą wiórek kokosowych delikatnie rumienimy na suchej patelni. Kruszonką taką posypujemy wierzch naszego ciasta i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Na szczęście Aga dosłała duplikat :D
Zapraszam na pyszne ciacho bez pieczenia, z delikatnym posmakiem słonych krakersów. Robi się szybko, łatwo, a smakuje obłędnie :)
Składniki:
Na kwadratową blaszkę o dł. 24cm
250g krakersów
170g miękkiej margaryny
1 budyń waniliowy
1/2 l mleka 3.2%
1/2 szklanki cukru kryształu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
150g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Z 1/2l mleka odlewamy ok 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Resztę zagotowujemy. Do gotującego się wlewamy mieszankę budyniową i mieszamy aż do zagotowania, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i dosypujemy cukier kryształ. Mieszamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy powoli zimny budyń oraz ok 100g wiórek kokosowych.
2. Na wyłożoną folią spożywczą formę wykładamy warstwę krakersów- jeden koło drugiego, na to ok 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa krakersów, 1/2 masy budyniowej, warstwa krakersów i reszta masy. Pozostałe krakersy kruszymy i wraz z resztą wiórek kokosowych delikatnie rumienimy na suchej patelni. Kruszonką taką posypujemy wierzch naszego ciasta i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Efekt końcowy:
Proste, efektowne i zapewne pyszne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
przepyszne!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i proste do wykonania. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMusi być pycha !
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie robiłam coś podobnego tylko na herbatnikach. Muszę spróbować na krakersach.
OdpowiedzUsuńUwielbiam rafaello na krakersach, Twoje prezentuje się świetnie :)
OdpowiedzUsuń